Podrobno

Kavitacijsko utrjevanje površine magnezijeve zlitine AZ80
ID Pernat, Klemen (Avtor), ID Šturm, Roman (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (5,98 MB)
MD5: B2FEB092D28373B256F3161EF656CFCD

Izvleček
Magnezijeve zlitine za gnetenje so zaradi nizke specifične gostote zanimive za uporabo v avtomobilski industriji. Za te izdelke je pomembna visoka trajna dinamična trdnost, to lahko izboljšamo z mehanskim utrjevanjem površine. Eden od možnih postopkov je kavitacijsko utrjevanje. V magistrskem delu smo določili vpliv parametrov kavitacijskega utrjevanja magnezijeve zlitine AZ80, ki ima 8,5 % Al in 0,5 % Zn (masni delež). Zlitina je bila v topilno žarjenem stanju (24 h pri 420 °C) in v staranem stanju (dodatno 8 h pri 250 °C). Vzorce smo utrjevali z različnimi intenzitetami obdelave, ki so se povečevale od 1 s/mm do 20 s/mm. Vrednotili smo naslednje lastnosti: mikrotrdoto, zaostale napetosti, hrapavost, korozijsko odpornost in mikrostrukturo. Vrednosti meritev smo primerjali z osnovnim materialom, tako smo lahko določili globino modificiranega površinskega sloja. Opazovali smo tudi prisotnost erozije materiala in nastanka razpok pri večjih intenzitetah kavitacijskega utrjevanja.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:kavitacijsko utrjevanje, magnezijeve zlitine, mikrostruktura, umetno staranje, mikrotrdota, zaostale napetosti, korozijska odpornost
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FS - Fakulteta za strojništvo
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[K. Pernat]
Leto izida:2021
Št. strani:XXIV, 73 str.
PID:20.500.12556/RUL-129117 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:620.193.16:669.721.5(043.2)
COBISS.SI-ID:78135811 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:27.08.2021
Število ogledov:1369
Število prenosov:167
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
PERNAT, Klemen, 2021, Kavitacijsko utrjevanje površine magnezijeve zlitine AZ80 [na spletu]. Magistrsko delo. Ljubljana : K. Pernat. [Dostopano 29 marec 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=129117
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Cavitation peening of AZ80 magnezium alloy
Izvleček:
Wrought magnesium alloys are interesting for the automotive industry due to their low specific density. Fatigue strenght is important for this components. Fatigue strenght of components can be improved with mechanical surface hardening. One of the possible surface hardening processes is cavitation peening. In the master's thesis, the influence of cavitation peening parameters on solution treated (24 h at 420 °C) and solution treated aged (after that 8 h at 250 °C) samples of magnesium alloy AZ80, which has 8,5% Al and 0,5% Zn (mass fraction), was determined. The samples were hardened with different peening intensities, which increased from 1 s/mm to 20 s/mm. The following properties were evaluated: micro-hardness, residual stresses, roughness, corrosion resistance and microstructure. The values were compared with the base material and the depth of the modified surface layer was determinated. We also observed the presence of material erosion and the formation of cracks at higher intensities of cavitation peening.

Ključne besede:cavitation peening, magnesium alloys, microstructure, artificial aging, hardness, residual stresses, corrosion resistance

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
  1. Starter cultures for the production of mild yoghurt
  2. The effect of freezing, frozen storage and thawing on the strawberry fruit composition
  3. Metabolism of phenolic compounds by brewer's yeast
  4. ǂThe ǂimpact of fermentation on some important nutritional components of pseudocereals
  5. The phenolic profile of sweet cherry fruits influenced by cultivar/rootstock combination
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
  1. Microorganisms with claimed probiotic properties: an overview of recent literature
  2. Adolescents' awareness of lactic acid bacteria
  3. Optimization of extraction of phenolic compounds from hyssopus officinalis
  4. Comparison of some chemical properties of different types of honey

Nazaj