Akvakultura navadnega krapa je ena izmed najpomembnejših na svetu, a le majhen del proizvodnje je vezan na Evropo, kjer krap zaradi svojih senzoričnih lastnosti – kljub dobri hranilni vrednosti in cenovni dostopnosti – ostaja neizkoriščen. Pokazali smo, da dodatni procesni korak izkrvavitve izboljša kakovost mesa navadnega krapa z zavrtjem oksidacije maščob in rasti bakterij, kar izboljša senzorične lastnosti in upočasni kvar. Kvar svežega mesa rib povzročijo predvsem bakterije, med njimi prevladujejo vrste rodu Pseudomonas. Te bakterije so pogosto odporne proti protimikrobnim snovem, a smo pokazali dobro proti-Pseudomonas aktivnost komercialnih naravnih dodatkov na osnovi izvlečka rožmarina in puferiranega kisa ter pripravljenih etanolnih izvlečkov origana in koprive. V sprejemljivih koncentracijah so zavrli rast bakterij in njihovo encimsko aktivnost. Bakterije Pseudomonas najdemo tudi v biofilmih na površinah v obratih predelave mesa rib. Pokazali smo, da se bakterije Pseudomonas adherirajo in tvorijo biofilm na nerjavnem jeklu in polistirenu pri 5 °C, 15 °C in 30 °C. Bakterije Pseudomonas lahko tvorijo biofilm na površinah materialov, ki se uporabljajo v predelovalni industriji rib, v njem so bakterijske celice in encimi kvara. Meso rib se lahko dodatno kontaminira med predelavo, kar smo preučili v nadaljevanju raziskave. Pokazali smo, da je prenos bakterij Pseudomonas s površinsko tvorjenega biofima na nerjavnem jeklu odvisen od količine beljakovin in maščob modelne kontaktne površine. Dinamika od prvega do zadnjega zaporednega kontakta je pokazala, da čim višja je hitrost padanja prenosa biofilmskih celic, hitreje se prenos zniža. A če je hitrost manjša, je razlika v stopnji prenosa med zaporednimi stiki manjša in lahko predstavlja dolgotrajnejšo kontaminacijo.
|