izpis_h1_title_alt

Protibakterijsko delovanje eteričnega olja poprove mete (Mentha piperita) na govejem mesu
ID Lisičić, Belmin (Avtor), ID Smole Možina, Sonja (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (641,03 KB)
MD5: 6BE54CA4710F2AF438BA8C6CC93D0506

Izvleček
Uporaba naravnih protimikrobnih sestavin za konzerviranje hrane pridobiva vedno večjo pozornost zaradi večje osveščenosti potrošnikov glede vpliva varne hrane na zdravje, vključno z naraščajočo skrbjo o mikrobni odpornosti na konvencionalne metode konzerviranja. Vir naravnih protimikrobnih spojin je tudi poprova meta oz. njeni pripravki, ki vsebujejo mentol, sestavino z izrednim protimikrobnim delovanjem. Namen te diplomske naloge je bil najprej določiti protimikrobno aktivnost različnih pripravkov poprove mete z metodo mikrodilucije in vitro v mikrotitrski ploščici. Eterično olje (EOPM) z najmanjšo mikrobicidno koncentracijo (MBK 0,89 μL/mL) smo uporabili v nadaljnji raziskavi določanja protimikrobne aktivnosti v modelnem poskusu na govejem mesu. Tekom petdnevnega skladiščenja smo s standardnimi mikrobiološkimi metodami potrdili inhibirano rast vseh spremljanih indikatorskih skupin bakterij (skupnega števila aerobnih mezofilnih bakterij, enterobakterij in salmonel). Vendar premaz z dodatkom EOPM ni popolnoma zavrl rasti salmonel in drugih bakterij, predvidoma zaradi previsokega inokuluma salmonel in temperature skladiščenja nad 4-5 °C. Najboljši protimikrobni učinek EOPM smo potrdili proti enterobakterijam (povprečno 1,39 log zmanjšano število).

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:protimikrobne snovi, eterično olje, poprova meta, Mentha piperita, protimikrobna aktivnost, patogene bakterije, Salmonella Typhimurium, minimalna baktericidna koncentracija, goveje meso
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[B. Lisičić]
Leto izida:2020
PID:20.500.12556/RUL-119929 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:579.24:547.913:633.8
COBISS.SI-ID:32349699 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:13.09.2020
Število ogledov:1154
Število prenosov:195
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Antibacterial activity of Mentha piperita essential oil on beef
Izvleček:
Natural antimicrobials as food preservatives receive increasing attention due to improved consumer awareness about the influence of safe food and nutrition on human health, including a growing concern about microbial resistance towards conventional methods of food preservation. The source of natural antimicrobials is also Mentha piperita, which contains menthol, an important compound with extraordinary antimicrobial activity. The purpose of this thesis was initially to determine antimicrobial activity of various Mentha piperita preparations in vitro, by broth microdilution method. The preparation with a lowest minimal bactericidal concentration (0.89 μL/mL) was used in further studies to determine antimicrobial activity of Mentha piperita essential oil (MPEO) on beef stored for 5 days in a model experiment. Using standard microbiological methods, we found that the addition of MPEO inhibited the growth of all monitored indicator groups of bacteria (total aerobic mesophilic count, Enterobacteriaceae, and Salmonella) during storage. However, the addition of MPEO did not completely inhibit the growth of Salmonella and other bacteria, presumably due to the high inoculum and temperatures above 4-5 °C, which allowed Salmonella and other bacteria still to grow. The best antimicrobial effect of the MPEO was observed against Enterobacteriaceae, with 1.39 average log reduction.

Ključne besede:antimicrobials, essential oil, Mentha piperita, antimicrobial activity, pathogenic bacteria, Salmonella Typhimurium, minimal bactericidal concentration, beef

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj