izpis_h1_title_alt

Razvoj in inovacije v fermentaciji živil
ID Malec, Luka (Avtor), ID Jamnik, Polona (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (395,68 KB)
MD5: 91E3FD91CF5DB5A85F9BAEBB68C63D6C

Izvleček
Fermentacija živil je ena najstarejših tehnologij človeštva, ki se je razvila iz naravnih procesov že pred začetkom človeške dobe ter je še danes velikega pomena in je razširjena po celem svetu. Napredek je naraščal eksponentno, kjer so se v zadnjih desetletjih tisočletja stare tradicionalne tehnike modernizirale in industrializirale, fermentirana živila pa so z razvojem znanosti prišla v komercialno uporabo. V diplomskem delu je podan splošen pregled fermentacije živil, s poudarkom na razvoju tehnik fermentiranja skozi čas. Opisana je zgodovina fermentacije, splošen proces fermentiranja živil ter navsezadnje tudi inovacije na področju. Predstavljene so posebnosti vsake izmed večjih skupin fermentiranih živil ter opisani postopki fermentacije le-teh.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:fermentacija živil, tehnike fermentacije, razvoj fermentacije, substrati, mikroorganizmi
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[L. Malec]
Leto izida:2020
PID:20.500.12556/RUL-119903 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:602.42:577.152.3:637.146.3(043.2)
COBISS.SI-ID:31418883 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:13.09.2020
Število ogledov:803
Število prenosov:146
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Development and innovations in food fermentation
Izvleček:
Food fermentation is one of the oldest technologies of mankind, evolving from natural processes long before the occurrence of first humans. Its significance is still appreciated today and its use is spread all over the globe. Fermentation's progress grew exponentially over time with thousand year old traditional techniques getting modernised and industrialised in the past few decades. In this thesis an overall review of the food fermentation is given with emphasis on the development of the fermentation techniques through time. History of food fermentation is described, along with general process of fermentation and recent innovations. Unique characteristics of main groups of fermented food products are given together with techniques of production.

Ključne besede:food fermentation, techniques of fermentation, development of fermentation, substrates, microorganisms

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj