izpis_h1_title_alt

Značilnosti in vitro fermentacije predprebavljenih pesnih rezancev pri kuncih
ID Brenčič, Grega (Avtor), ID Kermauner, Ajda (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Lavrenčič, Andrej (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (822,35 KB)
MD5: 1ACA0A0DC4D8DECF4C86AEB6E8064708

Izvleček
Pesni rezanci so zelo pogosta krma za kunce zaradi ugodnih učinkov na mikrobno fermentacijo v slepem črevesu in s tem pozitivnimi učinki na zdravje živali. Vpliv na mikrobno fermentacijo smo ocenili s pomočjo in vitro plinskega testa, kjer smo kot inokulum uporabili vsebino slepega črevesa ter predprebavljene vzorce pesnih rezancev, ki smo jih predhodno tretirali s pepsinom v HCL in pankreatinom v KH2PO4. Merili smo skupno količino proizvedenega plina (B), hitrost fermentacije (MFR) in čas, ko je bil dosežen MFR (tMFR). Rezultate smo s pomočjo statističnega programa SAS obdelali in izračunali korelacije in regresije med hranljivimi snovmi in rezultati plinskega testa v vzorcih. S kemijsko analizo vzorcev smo ugotovili velike razlike v vsebnostih hranljivih snovi. Zaradi teh razlik so rezultati plinskega testa med posameznimi vzorci prav tako zelo različni. Statistično značilne korelacije so bile med vsebnostjo surovih beljakovin (SB) in parametri konstantni faktor mikrobne (ne)učinkovitosti (A), specifične hitrosti fermentacije (C), MFR ter vsebnostjo brezdušičnega izvlečka (BDI) in parametri A, MFR in tMFR. Regresijske formule so bile značilne za parametre A, C, MFR in tMFR, z relativno nizkim koeficientom determinacije (R2 od 0,25 do 0,48).

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:kunci, prehrana živali, pesni rezanci, in vitro fermentacija
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2020
PID:20.500.12556/RUL-119814 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:28182787 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:11.09.2020
Število ogledov:1316
Število prenosov:93
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Characteristics of in vitro fermentation of predigested beet pulp in rabbits
Izvleček:
Sugar beet pulp is a very common feed for rabbits due to positive effects on microbial fermentation in caecum and thus overall health of the animal. We evaluated the microbial fermentation in caecum with in vitro gas test, where we used caecum content as inoculum and samples predigested in pepsin-HCL and pancreatin- KH2PO4. We measured the amount of produced gas, the maximum fermentation rate (MFR) and time of maximum fermentation rate (tMFR). Results were processed with SAS software and calculated correlations between nutrients of samples. With chemical analysis we determined differences in nutrient contents. Due to those differences, the results of in vitro gas test also varied greatly between samples. Statistically significant correlations were found between content of crude protein (CP) and parameters of constant factor of microbial (in)efficiency (A), specific fermentation rate (C) and MFR and content of nitrogen-free extract (NFE) and parameters A, MFR and tMFR. Regression formulas were statistically significant for parameters A, C, MFR and tMFR with relatively low determination coefficient (R2 from 0,25 to 0,48).

Ključne besede:rabbits, animal nutrition, beet pulp, in vitro fementation

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj