izpis_h1_title_alt

Vpliv hrane na nastanek avtoimunskih bolezni.
ID Skrbinek, Mojca (Avtor), ID Narat, Mojca (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Bukovnik, Urška (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,07 MB)
MD5: 00EA0B3E40CB998BB19248BFF6668162

Izvleček
Število bolnikov z avtoimunskimi motnjami v zadnjih desetletjih močno narašča. Večina bolezni je še vedno neozdravljivih in na mnogo dejavnikov, ki prispevajo k njihovemu razvoju, ne moremo vplivati, vseh pa sploh še ne poznamo. Hrana je ena izmed komponent, za katero je dokazano, da lahko odločilno prispeva k začetku in nadaljnjemu razvoju bolezni. Porušena homeostaza in kronično vnetje črevesja lahko skupaj z genetskimi in epigenetskimi dejavniki ter napačno dieto vodi do nastanka različnih avtoimunskih motenj. Tako lahko pomanjkanje vitamina D vodi v razvoj multiple skleroze, prevelika količina soli lahko pripomore k razvoju revmatoidnega artritisa, mlečni izdelki z visoko vsebnostjo β-kazeina prispevajo k razvoju diabetesa tipa 1 ter gluten lahko sproži nastanek celiakije. Veliko raziskav je pokazalo tudi, da lahko mikotoksini dodatno oslabijo delovanje imunskega sistema ter tako pripomorejo k razvoju avtoimunskih stanj.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:avtoimunske bolezni, vitamin D, NaCl, beta-kazein, gluten, mikotoksini
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[M. Skrbinek]
Leto izida:2020
PID:20.500.12556/RUL-119717 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:606:616:601.4:577.27:577.161.2(043.2)
COBISS.SI-ID:31240451 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:11.09.2020
Število ogledov:2352
Število prenosov:276
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Effect of food on the development of autoimmune diseases
Izvleček:
The number of patients with autoimmune disorders have been rising sharply in recent decades. Most diseases are still incurable and many of the factors that contribute to their development cannot be influenced and many of them are still unknown. Food is one of the components that has been shown to make a significant contribution to the onset and further development of the disease. Disrupted homeostasis and chronic inflammation of the gut, along with genetic and epigenetic factors and poor diet, can lead to the development of various autoimmune disorders. Thus, vitamin D deficiency can lead to the development of multiple sclerosis, too much salt can contribute to the development of rheumatoid arthritis, milk products with high β-casein content may cause type 1 diabetes, and gluten can trigger celiac disease. Many studies have also shown that mycotoxins can further weaken the immune system and thus contribute to the development of autoimmune conditions.

Ključne besede:autoimmune disease, vitamin D, NaCl, beta-casein, gluten, mycotoxins

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj