Your browser does not allow JavaScript!
JavaScript is necessary for the proper functioning of this website. Please enable JavaScript or use a modern browser.
Repository of the University of Ljubljana
Open Science Slovenia
Open Science
DiKUL
slv
|
eng
Search
Browse
New in RUL
About RUL
In numbers
Help
Sign in
Details
Superkritična ekstrakcija
ID
Travica, Marko
(
Author
),
ID
Podgornik, Aleš
(
Mentor
)
More about this mentor...
PDF - Presentation file,
Download
(1,19 MB)
MD5: E226ACB8BBDC78AE10F11F5A8B4CDA26
Image galllery
Abstract
V diplomskem delu sem prikazal teoretične osnove superkritičnih tekočin in superkritične ekstrakcije. Kritična točka ima kritično temperaturo in kritičen tlak. Superkritične tekočine so v superkritičnem območju, to pomeni, da sta temperatura in tlak višja od tistih v kritični točki. Pri ekstrakciji odstranjujemo topne komponente iz trdnih ali tekočih zmesi. Proces temelji na razliki v topnosti komponent v zmesi, pridobljena snov pa se imenuje ekstrakt. Pri superkritični ekstrakciji se namesto navadnih organskih topil uporabljajo superkritične tekočine. S tem dosežemo hitrejšo ekstrakcijo in boljšo selektivnost. Ekstrahiramo lahko tekočine, trdne snovi, maščobe in olja, rastlinske materiale, vode in soli. V svojem diplomskem delu sem opisal superkritične tekočine, parametre, ki so povezani z učinkovitostjo procesa, sam proces in uporabo v industriji.
Language:
Slovenian
Keywords:
ekstrakcija
,
superkritična tekočina
,
superkritična ekstrakcija
Work type:
Bachelor thesis/paper
Typology:
2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:
FKKT - Faculty of Chemistry and Chemical Technology
Year:
2020
PID:
20.500.12556/RUL-118174
COBISS.SI-ID:
26517251
Publication date in RUL:
25.08.2020
Views:
3501
Downloads:
355
Metadata:
Cite this work
Plain text
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
TRAVICA, Marko, 2020,
Superkritična ekstrakcija
[online]. Bachelor’s thesis. [Accessed 2 April 2025]. Retrieved from: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=eng&id=118174
Copy citation
Share:
Secondary language
Language:
English
Title:
Supercritical Extraction
Abstract:
In my thesis, I presented theoretical basics of supercritical fluids and supercritical fluid extraction. Critical point possesses critical temperature and critical pressure. Supercritical fluids exist in supercritical zone, where temperature and pressure are higher than ones in critical point. Liquids, solids, fats and oils, plant materials, water and salts can be extracted. During extraction process, soluble components are removed from solid or liquid mixtures. The extraction is based on the difference in the solubility of the components in the mixture, and the substance we get in the end is called the extract. Supercritical fluids are used as solvent instead of ordinary organic solvents in supercritical extraction. This benefits in better selectivity and faster extraction. I have described supercritical fluids, the parameters associated with process efficiency, the process itself, and its use in industry.
Keywords:
extraction
,
supercritical fluid
,
supercritical extraction
Similar documents
Similar works from RUL:
Povezava kazalnikov oksidativnega stresa z aktivnostjo kronične vnetne črevesne bolezni pri zdravljenju z ustekinumabom
Vpliv zaviralcev tumor nekroznega faktorja alfa na interepitelijske celice v črevesni sluznici bolnikov s kronično vnetno črevesno boleznijo
Kronična vnetna črevesna bolezen v povezavi s telesno samopodobo in perfekcionizmom
Povezava serumskih koncentracij vedolizumaba in ustekinumaba z izidi zdravljenja pri kronični vnetni črevesni bolezni
Primerjava mikrobiote v blatu otrok s kronično vnetno črevesno boleznijo in funkcionalnimi motnjami prebavil
Similar works from other Slovenian collections:
Pomen ustrezne prehrane pri kronični vnetni črevesni bolezni
Kronične vnetne črevesne bolezni in rak debelega črevesa in danke
Biooznačevalci za napoved odziva na vedolizumab pri bolnikih s kronično vnetno črevesno boleznijo
Izolacija in karakterizacija bakterije Clostridium difficile pri hospitaliziranih bolnikih s kronično vnetno črevesno boleznijo
Vpliv polimorfizmov v celotnem genomu na profile maščobnih kislin pri bolnikih s kronično vnetno črevesno boleznijo
Back