Podrobno

Variabilnost vsebnosti celokupnih fenolov v lesu debla in grč navadne bukve : diplomski projekt
ID Uršič, Mitja (Avtor), ID Oven, Primož (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Poljanšek, Ida (Komentor), ID Petrič, Marko (Recenzent)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,78 MB)
MD5: 3DC2351E80C08BB53733056D1A831AF1

Izvleček
Raziskovali smo variabilnost vsebnosti celokupnih fenolov v lesu debla in grč navadne bukve (Fagus sylvatica). Drevesa smo posekali v Kočevskem Rogu, izžagali vzorce, jih zmleli in pripravili za ekstrakcijo, opravljeno z napravo po Soxhletu in uporabo cikloheksana in metanola. Z UV-Vis spektrofotometrijo smo določili vsebnost ekstrahiranih snovi ter vsebnost celokupnih fenolov. Najmanjši delež celokupnih ekstraktivov je imelo drevo številka 3 ( 1,82 %), največ hidrofilnih ekstraktivov pa drevo številka 6 (55,53 mg/g). Kategorija lesa je ključni vir variabilnosti v vsebnosti ekstraktivov znotraj drevesa. Najmanj celokupnih ekstraktivov je bilo v rdečem srcu (1,86 %), največ hidrofilnih pa v živi grči (65,75 mg/g). Pri vseh preučevanih drevesih je bila vsebnost celokupnih fenolov v poranitvenem lesu večja kot v beljavi.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:Fagus sylvatica, reakcijska cona, rdeče srce, poranitveni les, diskoloracija, Soxhlet, UV-Vis spektroskopija, ekstraktivi
Vrsta gradiva:Delo diplomskega projekta/projektno delo
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[M. Uršič]
Leto izida:2013
Št. strani:XIV, 69 f., [4] f. pril.
PID:20.500.12556/RUL-117606 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:630*852.16
COBISS.SI-ID:2138761 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:17.07.2020
Število ogledov:1296
Število prenosov:134
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
URŠIČ, Mitja, 2013, Variabilnost vsebnosti celokupnih fenolov v lesu debla in grč navadne bukve : diplomski projekt [na spletu]. Diplomsko delo. Ljubljana : M. Uršič. [Dostopano 18 april 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=117606
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Contents variability of total phenols in wood of trunks and knots in common beech
Izvleček:
We studied variability of total phenols in wood of trunks and knots of common beech (Fagus sylvatica). Tree samples were cut in Kočevski Rog. The extraction was done using Soxhlet device with cyclohexane and methanol. The content of extracted substances and the content of total phenols were determined using UV-Vis spectrophotometry. The lowest total extractives portion of phenols was found in tree No. 3 (1,82 %); the highest content in hydrophilic extractives was in tree No. 6 (55,53 mg/g). The wood category is the key source of variability in the content of extractives within the tree. The lowest portion of hydrophilic extractives was found in red heart (1,86 %), the highest in living knots (65,75 mg/g). In all studied trees the amount of total phenols was higher in wound-wood than in sapwood.

Ključne besede:Fagus sylvatica, reaction zones, red heart, wound-wood, discoloration, Soxhlet, UV-Vis spectroscopy

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
  1. Proučevanje mehanskih lastnosti polimorfnih oblik tolbutamida z metodo instrumentalnega nanovtiskovanja
  2. Study of the physico-chemical properties of amorphous and crystalline forms of claritrhromycin
  3. Vrednotenje mehanskih lastnosti različnih polimorfnih oblik klorpropamida z instrumentalno nanoindentacijo
  4. Vrednotenje fizikalno-kemijskih lastnosti dnevne in nočne kreme za mastno in mešano kožo
  5. Fizikalno kemijske lastnosti vodnih raztopin deciltrimetilamonijevega dekanoata
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
  1. Preučevanje fizikalno-kemijskih lastnosti učinkovin s termoanaliznimi tehnikami
  2. Defekti PVD-prevlek in njihov vpliv na fizikalno-kemijske lastnosti sistema prevleka/podlaga
  3. Geometrijsko-aritmetični indeksi
  4. Gold in the past, today and future
  5. Identifikacija nekaterih tehnično pomembnih polimerov na osnovi njihovih fizikalno-kemijskih lastnosti

Nazaj