Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Določanje maščobnih kislin v pekovskih izdelkih s plinsko kromatografijo
ID
Novak, Melita
(
Avtor
),
ID
Prosen, Helena
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,49 MB)
MD5: 97EAD9EC19FC3E7E2B10C7848B9EF33C
Galerija slik
Izvleček
Namen mojega diplomskega dela je bil določanje celokupne vsebnosti maščobnih kislin v pekovskih izdelkih s slovenskega in srbskega tržišča ter ugotavljanje vsebnosti trans-maščobnih kislin. Na slovenskem trgu je najvišja dovoljena vsebnost trans-maščobnih kislin na 2 g na 100 g celokupnih maščob. Primerjala sem ekstrakcijo maščobe z Weibull-Stoldt-ovo metodo in metodo z uporabo MAK174 pribora. Delež ekstrahirane maščobe pri Weibull-Stoldt-ovi metodi je okoli 25 % (m/m), pri uporabi MAK174 pribora pa povprečno 10 % (m/m). Vzorce sem analizirala s plinsko kromatografijo s plamensko-ionizacijskim detektorjem. Priprava ekstrakta za GC-FID analizo vključuje derivatizacijo ekstrahirane maščobe iz vzorca v hlapne metilne estre maščobnih kislin. Analiza je potekala na močno polarni koloni HP-88, kjer so se metilni estri maščobnih kislin ločili glede na dolžino verige, nenasičenost, cis/trans izomerizacijo in pozicijo dvojne vezi. Spojine v vzorcih sem identificirala glede na retencijske čase pri predhodno optimizirani kromatografski metodi, ki omogoča ustrezno ločbo C18:2 in C18:3 maščobnih kislin. Kvantitativna določitev, ki vključuje tudi pripravo vzorca, ima visoko ponovljivost.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
plinska kromatografija
,
maščobne kisline
,
metilni estri
,
pekovski izdelki
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:
2020
PID:
20.500.12556/RUL-117462
COBISS.SI-ID:
23473667
Datum objave v RUL:
10.07.2020
Število ogledov:
2691
Število prenosov:
387
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
NOVAK, Melita, 2020,
Določanje maščobnih kislin v pekovskih izdelkih s plinsko kromatografijo
[na spletu]. Diplomsko delo. [Dostopano 1 april 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=117462
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Determination of fatty acids in bakery products by gas chromatography
Izvleček:
The aim of this thesis is the determination of total fatty acid content in bakery products from Slovenian and Serbian market and quantification of trans-fatty acids. The maximum amount of trans-fatty acids on Slovenian market is 2g per 100 g of total fat content. Two fat extraction methods were compared: Weibull-Stoldt method and extraction by MAK174 kit. The Weibull-Stoldt method gives approximately 25 % (m/m), while MAK174 kit only allows extracting 10 % (m/m) on average. The samples were analysed by gas chromatography with flame-ionization detector. Extract preparation for GC-FID analysis includes derivatization of extracted fat from a sample to volatile methyl esters of fatty acids. The analysis was performed on a highly polar HP-88 column, which allows separation of fatty acid methyl esters according to the length of chain, unsaturation, cis/trans isomerization and the double bond position. Compounds in the samples were identified based on retention times acquired with a previously optimized chromatographic method, which allows a better separation of C18:2 and C18:3 fatty acids. Quantitative determination, which includes sample preparation as well, has a great repeatability.
Ključne besede:
gas chromatography
,
fatty acids
,
methyl esters
,
bakery products
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
effect of heat treatments on microstructure and mechanical properties of SLM Ti6Al4V alloy
evolution of microstructure and mechanical properties of UTOPNiCu steel
effect of heat treatment on the microstructure and mechanical properties of the SLM products from maraging steel
effect of heat treatment on mechanical properties and microstructure of PK993 steel
Karakterizacija toplotno obdelanega jekla NICRODUR 400
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Izdelava programske opreme za razporeditev potresne obtežbe na elastične okvirne konstrukcije
SAP2000
Konstruiranje nadgradnje gasilskega vozila
Primerjava in implementacija poškodbenih modelov termo-mehanskega utrujanja
AlfaCAD
Nazaj