izpis_h1_title_alt

Analiza merilne negotovosti digitalnega refraktometra pri merjenju vsebnosti sladkorja v doma pripravljenih napitkih
ID Ugovšek, Dejan (Avtor), ID Lebar, Andrej (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Orbanić, Henri (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,49 MB)
MD5: 8C1DA27688FBDCB972DA75200971A5F8

Izvleček
Digitalni refraktometer Refracto 30GS proizvajalca Mettler Toledo se uporablja za merjenje vsebnosti sladkorja v tekočinah. V diplomski nalogi smo izračunali njegovo standardno merilno negotovost tipa A in tipa B ter na koncu podali razširjeno merilno negotovost. Ugotovili smo, da merjenje vsebnosti sladkorja v doma pripravljenih napitkih ni točno, ker so sestavljeni iz več različnih sestavin. Refraktometer točno in natančno meri napitke z vodno osnovo in raztopljenim sladkorjem. Če so v napitku raztopljena še druga hranila, potem refraktometer pokaže delež vsote vseh hranil, popolnoma raztopljenih v napitku in ne eksplicitno samo sladkorja.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:digitalni refraktometer, standardna merilna negotovost, razširjena merilna negotovost, merjenje vsebnosti sladkorja
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FS - Fakulteta za strojništvo
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[D. Ugovšek]
Leto izida:2020
Št. strani:XIV, 38 str.
PID:20.500.12556/RUL-117241 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:531.7:681.785.2(043.2)
COBISS.SI-ID:22373891 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:03.07.2020
Število ogledov:1815
Število prenosov:71
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Analysis of the measurement uncertainty of a digital refractometer in measuring the sugar content of homemade beverages
Izvleček:
The Refracto 30GS digital refractometer, manufactured by Mettler Toledo, is used to measure the sugar content of liquids. In the diploma thesis, we calculated the device’s standard measurement uncertainty of type A and type B, and eventually defined the expanded measurement uncertainty. We have found out that measuring sugar content in home-made beverages is not accurate because they are made out of several different ingredients. The refractometer accurately measures water-based beverages and dissolved sugar. If other nutrients are dissolved in the beverage then the refractometer shows the sum of all the nutrients totally dissolved in the beverage and not only the sugar.

Ključne besede:digital refractometer, standard measurement uncertainty, expanded measurement uncertainty, measuring the sugar content

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj