izpis_h1_title_alt

Določanje vitamina E v rastlinskih oljih z diferenčno pulzno voltametrijo
ID Toplak, Blaž (Avtor), ID Kolar, Mitja (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,12 MB)
MD5: D6F80F037FFCAF275AB18A4B1096A9C6

Izvleček
Kontrola kakovosti olj in maščob se dnevno izvaja v prehrambeni kemiji in industriji. Vsebnost antioksidantov v rastlinskih oljih je zelo pomembna pri določanju stabilnosti izdelkov. Vitamin E sodi v eno največjih skupin naravnih antioksidantov, ki vključuje več tokoferolov in tokotrienolov. Za te naravne fenolne spojine je značilno, da so elektrokemijsko aktivne. V diplomski nalogi sem določal vitamin E z uporabo elektrokemijske tehnike - diferenčne pulzne voltametrije (DPV) v sončničnem, ekstra deviškem oljčnem in konopljinem olju. Metodo sem najprej optimiral z določanjem najustreznejših reakcijskih pogojev. Po določitvi optimalnih pogojev sem vitamin E iz vzorcev rastlinskih olj ekstrahiral z dvema različnima postopkoma - prvi je bil postopek direktne ekstrakcije vitamina E v absolutni etanol, drugi pa je vseboval saponifikacijo olja in nadaljnjo ekstrakcijo. Za določanje sem uporabil metodo direktne ekstrakcije, ker se je izkazala za ustreznejšo in dobro ponovljivo. Slednjega pri metodi s saponifikacijo nisem dosegel. Določanje vitamina E v rastlinskih oljih z diferenčno pulzno voltametrijo na elektrodi iz steklastega ogljika(GCE) se je izkazalo za dobro in učinkovito pri oljih z višjo koncentracijo α-tokoferola.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:elektrokemija, voltametrija, diferenčna pulzna voltametrija, vitamin E
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2020
PID:20.500.12556/RUL-115986 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:13931011 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:05.05.2020
Število ogledov:1425
Število prenosov:214
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Determination of Vitamin E in vegetable oils using differential pulse voltammetry
Izvleček:
Quality control of oils and fats is important in food chemistry and in the food industry. The content of antioxidant substances in vegetable oil products is of great importance for determining the stability of the products. Vitamin E represents one of the largest groups of natural antioxidants, including several tocopherols and tocotrienol compounds. These phenolic compounds are among the many naturally occurring substances known to be electrochemically active. In my work, I have determined vitamin E using differential pulse voltammetry (DPV). I have specified vitamin E in sunflower oil, extra virgin olive oil and hemp oil. First I optimized the method by determining optimal conditions. Then I tried to extract vitamin E from vegetable oil samples using two different techniques. The first was the method of direct extraction of vitamin E in absolute ethanol and the second involved saponification of the oil and further extraction. For the determination of vitamin E, I used the method of direct extraction because it was repeatable. I did not achieve this with the saponification method. The determination of vitamin E by differential pulse voltammetry has proven to be an effective method in oils with a higher concentration of α- tocopherol.

Ključne besede:electrochemistry, voltammetry, differential pulse voltammetry, Vitamin E

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj