izpis_h1_title_alt

Določanje kaljivosti jekel za poboljšanje
ID Hribovšek, Miha (Avtor), ID Šturm, Roman (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (6,00 MB)
MD5: E7325233D5E3B30FBCA4C2351DBFE36E

Izvleček
V diplomskem delu so opisane splošne lastnosti jekel, toplotne obdelave – poboljšanja in osnove trdote. Delo temelji na preizkušanju in vrednotenju kaljivosti štirih jekel: C10, C15, C60 in 16MnCr5. Dotaknili smo se vpliva ogljika in drugih legirnih elementov na kaljivost ter jih z empirično dobljenimi podatki tudi prikazali. Kaljivost je vrednotena po Jominyjevem in Grossmanovem preizkusu prekaljivosti. Prikazana sta vpliv popuščanja na trdoto ter tudi nastala mikrostruktura pred in po popuščanju v povezavi s trdoto. Posamezne materiale smo med seboj primerjali. Ugotovili smo, da se maksimalna nastala trdota viša sorazmerno z vsebnostjo ogljika, globina prekaljivosti pa z deležem drugih legirnih elementov.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:jeklo, preizkusi prekaljivosti, kaljivost, trdota, metalografska analiza
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FS - Fakulteta za strojništvo
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[M. Hribovšek]
Leto izida:2019
Št. strani:XXVII, 68 str.
PID:20.500.12556/RUL-111788 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:620.17:669.14:539.516(043.2)
COBISS.SI-ID:16971035 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:13.10.2019
Število ogledov:2040
Število prenosov:416
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The determination of hardenability for steels for quenching and tempering
Izvleček:
This thesis describes the general properties of steels, heat treatment – quenching and tempering, as does basics of harness. Thesis is based on testing and evaluating the hardness of four steels: C10, C15, C60 and 16MnCr5. We discussed the influence of carbon and other alloying elements based on hardenability and displayed them with empirically obtained data. Hardenability is evaluated with Jominy test as with Grossman hardenability test and the effect of tempering on hardness is shown. Obtained microstructure before and after tempering in relation to hardness is also displayed. We then compared individual materials. We considered that the maximum hardness produced increases in proportion to carbon content and the depth of hardenability increases with proportion of other alloying elements.

Ključne besede:steel, hardenability tests, hardness, metallographic analysis

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj