izpis_h1_title_alt

Vsebnost fenolnih spojin in antioksidativni potencial kaljenih semen navadnega rička (Camelina sativa L.)
ID Ilešič, Ana (Avtor), ID Terpinc, Petra (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Abramovič, Helena (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,33 MB)
MD5: 9A22BF968FA5392061395070763BECF3

Izvleček
Namen raziskave je bil ugotoviti, kako kaljenje semen navadnega rička (Camelina sativa L.) vpliva na vsebnost fenolnih spojin in s tem na antioksidativni potencial (AOP) semen. Zanimal nas je vpliv predhodne toplotne obdelave (10 oz. 45 min pri 55 °C) na obseg teh sprememb. Semena smo vzorčili vsakih 24 h po začetku kaljenja. Vzorčena semena smo delno posušili, razmastili s heksanom in iz njih s pomočjo 70 % etanola pridobili ekstrakte fenolnih spojin. Kaljenje je povečalo vsebnosti skupnih fenolnih spojin (SFS), skupnih flavonoidov, flavonov in flavonolov ter flavanonov in dihidroflavonolov. S kaljenjem se je reaktivnost spojin v posameznih testih različno spreminjala, kar nakazuje na kvalitativne in kvantitativne spremembe v sestavi ekstraktov. Kaljenje je povečalo AOP, ki smo ga določili kot sposobnost lovljenja superoksidnega anionskega radikala. Največja vsebnost SFS je bila izmerjena pri 72 urah. Pri 72 urah je bil dosežen tudi največji AOP določen z omenjeno metodo. Toplotna obdelava semen pred kaljenjem praviloma ni vplivala na rezultate. Z opravljeno raziskavo lahko potrdimo delovno hipotezo o povečanju dobiti fenolnih spojin s kaljenjem, hipotezo o vplivu časa kaljenja na vsebnost fenolnih spojin in hipotezo o razlikah v izmerjenem AOP v homogeni raztopini in heterogenem okolju (emulzija linolne kisline v vodi).

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:navadni riček, Camelina sativa L., semena, kaljenje, antioksidativni potencial, fenolne spojine, flavonoidi, toplotna obdelava
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[A. Ilešič]
Leto izida:2019
PID:20.500.12556/RUL-111495 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:633.85:547.56:577.1
COBISS.SI-ID:5103992 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:02.10.2019
Število ogledov:1662
Število prenosov:224
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Phenolic compound content and antioxidant potential of germinated camelina seeds (Camelina sativa L.)
Izvleček:
The aim of the research was to investigate the influence of germination of Camelina sativa L. seeds on the content of phenolic compounds and antioxidative potential (AOP) of the seeds. We also aimed to investigate the influence of thermal treatment (10 or 45 min at 55 °C) of seeds induced before seed germination. The germinated seeds were collected every 24 h, dried, defatted with hexane and extracted with 70 % ethanol. Germination augmented the content of total phenolic compounds, total flavonoids, flavones and flavonols, and flavanones and dihydroflavonols. The reactivity of compounds was changing differently under distinct tests. This implies qualitative and quantitatie changes of the extracts' composition. Germination enhanced AOP measured by capability to scavenge superoxide anions. The maximum content of total phenolic compounds was measured at 72 h. The highest AOP measured by capability to scavenge superoxide anions was at 72 h. In large majority, the heat treatment before germination did not influence the results. With this findings we can confirm our working hypothesis about augmentation of phenolic compounds during germination, hypothesis about influence of time of germination on the content of phenolic compounds and hypothesis about differences in results obtained by measuring AOP in homogeneous solution and in heterogeneous medium (emulsion of linoleic acid in water).

Ključne besede:false flax, Camelina sativa L., seeds, germination, antioxidant potential, phenolic compounds, flavonoids, heat treatment

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj