izpis_h1_title_alt

Vpliv dodatka oljčnih listov in tropin na izkoristljivost hranil in energije pri pitovnih piščancih
ID Finderle, Nasja (Avtor), ID Rezar, Vida (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Levart, Alenka (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1004,38 KB)
MD5: 284A86D4C6C4F614845218BC3B6665EA

Izvleček
Pri pridelavi in predelavi oljk nastanejo stranski proizvodi, ki lahko predstavljajo okoljski problem. Le-ti vsebujejo energijo in hranila ter tudi polifenole, ki imajo pozitiven vpliv na zdravje živali in na kakovost njihovih proizvodov. Želeli smo raziskati, kako uporaba posušenih oljčnih listov ali tropin vpliva na izkoriščanje hranil, mineralov in energije pri pitovnih piščancih. V bilančnem poskusu smo preučevali 36 pitovnih piščancev provenience ross 308, ki smo jih razdelili v kontrolno ter 4 poskusne skupine. V kilogram osnovne krme smo dodali 50 g ali 100 g listov ali tropin. Merili smo bilanco in izkoristljivost suhe (SS) in organske snovi (OS), surovega pepela (SP), surovih beljakovin (SB), surovih maščob (SM), energije (BE) ter mineralov (Ca, Cu, P, Mn, Mg, Fe, Zn). Obe koncentraciji dodanih listov sta zmanjšali izkoristljivost SS in OS, BE, medtem ko je bila izkoristljivost SB slabša samo v skupini Listi10%. Oljčne tropine (obe koncentraciji) so povečale izkoristljivost SM, pri dodatku 10 % pa zmanjšale izkoristljivost SS in OS, SB in Cu. V raziskavi nismo ugotovili statistično pomembnega vpliva na telesno maso ali prirast pitovnih piščancev. Oljčni listi in tropine so v uporabljenih količinah lahko del krme za piščance, predvsem za drugo fazo pitanja in ekstenzivne reje.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:perutnina, pitovni piščanci, prehrana živali, oljčni listi, oljčne tropine, hranila, energija, izkoristljivost
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2019
PID:20.500.12556/RUL-111393 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:4300424 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:29.09.2019
Število ogledov:1222
Število prenosov:188
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Effect of olive leaves and pulp in feed mix on utilization of nutrients and energy in broilers
Izvleček:
Olive leaves and olive cake are by-products of olive oil production with potentially harmful effects on the environment. They contain food ingredients having positive impact on human and animal health and quality of animal products used in human nutrition. The aim of our study was to investigate the effect of their supplementation on balance and utilization of nutrients, minerals and energy in 36 Ross 308 broiler chickens. They were divided in four experimental and one control group according to olive leaves or cake supplementation (5 % and 10 % leaves, 5 % or 10 % cake, no supplementation, respectively). In this study we measured balance and utilisation of dry, organic and inorganic matter, proteins, fat, ash, energy and minerals (Ca, Cu, P, Mn, Mg, Fe, Zn). Olive cake (in both concentrations) increased the utilisation of fat, but decreased the utilisation of dry and organic matter, P and Cu at 10 % concentration. Olive leaves (in both concentrations) decreased the utilisation of dry and organic matter and energy, at 10 % concentration also the utilisation of P. Our results revealed no significant influence on body weight and growth of broiler chickens. In used concentrations, olive leaves and olive cake can be used as a component of broiler chicken’s feed, especially in extensive farming in finisher diets.

Ključne besede:poultry, broilers, animal nutrition, olive leaves, olive pulp, nutrients, energy, utilization

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj