izpis_h1_title_alt

Vpliv kondicije brejih in doječih plemenskih svinj na prirejo, počutje in bukanje
ID Papež, Sindi (Avtor), ID Kovač, Milena (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (887,43 KB)
MD5: 4BF5CA9D43C02860A636ED5F278A6F78

Izvleček
Namen diplomskega dela je s pregledom literature prikazati vpliv telesne kondicije svinje na velikost gnezda, na zdravje svinje, ponoven pripust in na nadaljnjo prirejo, predstaviti ukrepe, s katerimi kondicijo v praksi uravnamo, ter v končni fazi osvetliti pomembnost merjenja in uravnavanja telesne kondicije. Kondicijo rutinsko ocenjujemo večkrat, in sicer ob prasitvi, odstavitvi in med brejostjo. Poslužujemo se vizualnega ocenjevanja, ročnega ocenjevanja, merjenja s kaliperjem, lahko pa kondicijo ocenimo posredno s tehtanjem, merjenjem telesnih mer ali debelino hrbtne slanine. Opisali smo načine za uravnavanje kondicije preko različnih vplivov. Mednje spada uravnavanje krmljenja, predvsem spremembe v količini krme, uravnavanje temperatur hleva, prerazporeditev rejskih opravil skozi dan ter način krmljenja. Slaba kondicija vodi do mnogih negativnih posledic, kot so večje število mrtvorojenih pujskov, manj odstavljenih pujskov, manj rojenih in živorojenih pujskov ob naslednji prasitvi, podaljšano interim obdobje, pojavljajo se tudi šepavost, rane na sklepih in sindrom suhih svinj. Debelost pa lahko privede do dolgega in težkega poroda in do večje smrtnosti pujskov med prasitvijo, svinja pa ima tudi več težav pri vsakodnevnih opravilih, kot je uleganje.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:prašičereja, plemenske svinje, kondicija
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2019
PID:20.500.12556/RUL-111066 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:4298888 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:22.09.2019
Število ogledov:1309
Število prenosov:167
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Influence of body condition of gestating and lactating sows on productivity, welfare and heat appearance
Izvleček:
The purpose of B. Sc. Thesis is to show the effect of sow’s body condition on piglets, sow’s health, re-mating and next litter size. We want to present methods for body condition regulation in practice and show the importance of body condition measuring and managing. Body condition is assessed at farrowing, weaning and two times during pregnancy. Methods such as visual assessment, body condition scoring and caliper measurement, are used or replaced by body weight and backfat thickness as alternative. Some actions are purposed to regulate sow’s condition in practice. Those are changes in nutrition, especially in quantity, regulation of barn temperature, redistributing daily tasks throughout the day, and feeding system. Poor body condition has many negative effects, such as many stillbirths, less weaned piglets, less liveborn piglets at the next farrowing, prolonged weaning-to-estrus interval, lameness, shoulder wounds and thin sow syndrome. Obesity can lead to long and heavy farrowing and higher piglet mortality rate during farrowing. Fat sow has bigger lying-down behaviour problems, too.

Ključne besede:pig production, sows, body condition

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj