izpis_h1_title_alt

Kozje mleko v prehrani človeka
ID Kante, Jasmina (Avtor), ID Cividini, Angela (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,19 MB)
MD5: A0BABA24DF098466EB8306BBE0FD02D0

Izvleček
Uporabnost kozjega mleka je že od nekdaj poznana in cenjena zaradi specifičnih lastnosti kozjega mleka. Že stoletja so bolne ljudi in podhranjene otroke zdravili in hranili s kozjim mlekom, kateremu so pripisali sloves ”zdravilnosti”. V zandjem obdobju je vsevečje povpraševanje in zanimanje za kozje mleko in mlečne izdelke iz kozjega mleka tudi zaradi slovesa ugodnega učinkovanja na zdravje ljudi. V diplomskem delu smo predstavili učinke kozjega mleka in pomembnost le-tega v prehrani ljudi. Podatke o kozjem mleku smo dobili v knjigah in znanstveni literaturi. Pregledali smo literaturo in predstavili pomembnejše znanstveno podprte informacije o učinkih kozjega mleka na zdravje ljudi. Ugotovili smo, da ima kozje mleko mnogo pozitivnih učinkov na zdravje ljudi. Kozje mleko ima visoko prehransko vrednost zaradi mnogo esencialnih hranilnih snovi in je lažje prebavljivo predvsem zaradi tvorbe krhkega koaguluma v želodcu, ki je posledica manjše vsebnosti ?s1-kazeina oz. večje vsebnosti ß-kazeina. Na podlagi znastveno opredeljenih informacijah smo potrdili trditev, da je kozje mleko sicer manj alergeno kot kravje zaradi različne sestave beljakovin, vendar je primeren substitut le v 30 % do 40 % primerov. Na podlagi raziskav je ugotovljeno tudi, da kozje mleko deluje antikancerogeno, izboljša imuski sistem in zavira kopičenje holesterola v krvi.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:kozje mleko, prehrana ljudi
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2019
PID:20.500.12556/RUL-110804 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:4295560 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:20.09.2019
Število ogledov:1329
Število prenosov:253
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Goat milk in human nutrition
Izvleček:
The use of goat milk has been known to be appreciated due to its specific characteristics. For centuries, such sick people and malnourished children have been treated and nourished with goat milk, which was attributed as »healing«. In recent years, the demand and the interest for goat milk and its dairy products has increased also due to its nutritional effect on human health. In the thesis, we presented the influence and the importance of goat milk in human nutrition. We provided the data on goat milk in the books and scientific literature. We analyzed the literature and presented the scientifically supported information about effect of goat milk on human health. We found that goat milk has many positive effects on human health. Goat milk has high nutrition value and is easier to digest due to sour curd formed in the stomach, because of lower content of αs1-casein and higher content of β-casein. Based on scientifically validated information, we confirmed that goat milk is less allergenic alternative to cow milk due to its different protein structure, namely its casein micelle components, but it could be the suitable substitute only in 30% to 40% of cases. Goat milk also has anti-carcinogenic properties, immunological properties and inhibits the accumulation of cholesterol in the blood.

Ključne besede:goat milk, human nutrition

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj