izpis_h1_title_alt

Dejavniki, s katerimi vplivamo na vsebnost kapsaicina v rodu Capsicum
ID Bitežnik, Luka (Avtor), ID Slatnar, Ana (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,94 MB)
MD5: E179DC700D7737020C728B8D444BDDDE

Izvleček
Naloga sekundarnih metabolitov je povezovanje rastline z okoljem, njeno lažjo adaptacijo in varovanje pred patogeni. Kapsaicinoidi so najpomembnejši sekundarni metaboliti v rodu Capsicum. Uporaba plodov iz rodu Capsicum in samega kapsaicina v zadnjem desetletju narašča, predvsem v kulinariki in v medicinske namene. Pri sesalcih, uživanje kapsaicinoidov daje pekoč in neprijeten občutek. Pekočina je povezana z njihovo vsebnostjo in jo izražamo v Scovillovih enotah, ki obsegajo območje od 0 do 16 milijonov. Njihova vsebnost v plodu je v močni povezavi z okoljem. V namen njihovega povečanja se zato uporabljajo tehnološki ukrepi za povečano sintezo in njihovo akumulacijo. Med najpomembnejšega spada manipulacija vodnega režima, ki vpliva na aktivnost delovanja kapsaicin sintaze. Povečano delovanje encima privede do celo 2,5 kratnega povečanja končne vsebnosti kapsaicina v plodu v primerjavi s kontrolno rastlino. Poleg načrtovane oskrbe z vodo, lahko pozitivni odziv rastline na sintezo sekundarnih metabolitov spodbudimo z uporabo mineralnih dušičnih gnojil ali uporabo mikrobiološko bogatega substrata. Dostopni dušik neposredno vpliva na akumulacijo kapsaicina. Poleg tega, mikroorganizmi močno izboljšajo humificiranje organske snovi in dostopnost posameznih hranil ter posledično povečanje aktivnosti rastlinskih hormonov. Pomemben dejavnik sinteze kapsaicina je tudi fotoperioda. Svetloba pozitivno vpliva na ekspresijo gena kapsaicin sintaze, ki ima promotorske regije za zaznavo svetlobe, medtem pa negativno vpliva na indukcijo peroksidaze, katere naloga je razgradnja kapsaicina, kar privede do bistvenega povečanja tega sekundarnega metabolita.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:kapsaicin, sekundarni metaboliti, tehnološki ukrepi, vsebnost kapsaicina
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[L. Bitežnik]
Leto izida:2019
PID:20.500.12556/RUL-110641 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:582.930.2:633.84:631.5(043.2)
COBISS.SI-ID:9291641 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:18.09.2019
Število ogledov:1621
Število prenosov:187
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Factors affecting capsaicin content in genus Capsicum
Izvleček:
The function of secondary metabolites is the interaction between a plant and its environment which help the plants to adapt easier and to protect them from pathogen. Capsaicinoids are the most important secondary metabolites in the genus Capsicum. The use of fruit from the genus Capsicum and the capsaicin itself has been increasing over the last decade, especially for medical applications and culinary. In mammals, the ingestion of capsaicinoids gives a burning and unpleasant feeling. The pungency is expressed in Scoville units, which range from 0 to 16 units. Their content in plants is in strong connection with the environment. For the purpose of a bigger production of capsaicinoids, specific technological factors are needed to boost synthesis and their accumulation. Main aspect of how the amount of capsaicinoid can be manipulated is the water regime, that affects activity of capsaicin synthase. Increased enzyme activity can lead up to 2,5 times greater capsaicin content compared to control plant. Beside controlled water irrigation, usage of mineral nitrogen fertilizer or microbiological rich substrate can positively affect capsaicin content. In fact, available nitrogen directly affect capsaicin accumulation as well as microorganisms by increasing activity of plant hormones. Important factor that affect capsaicin synthase is also fotoperiod. Illumination positively affects expression of a gen for capsaicin synthase and negatively the induction of peroxidase, which purpose is decomposition of capsaicin.

Ključne besede:capsaicin, secundary metabotites, factors that affects capsaicin, capsaicin content

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj