Your browser does not allow JavaScript!
JavaScript is necessary for the proper functioning of this website. Please enable JavaScript or use a modern browser.
Repository of the University of Ljubljana
Open Science Slovenia
Open Science
DiKUL
slv
|
eng
Search
Browse
New in RUL
About RUL
In numbers
Help
Sign in
Details
Določitev nekaterih fizikalno-kemijskih parametrov ajdovega medu
ID
Peras, Ivana
(
Author
),
ID
Bertoncelj, Jasna
(
Mentor
)
More about this mentor...
PDF - Presentation file,
Download
(619,97 KB)
MD5: 6A93D4F2090C76D25D225888A944C3DA
Image galllery
Abstract
Ajdov med spada med redkejše vrste slovenskega medu, zato je bil namen raziskave določiti nekatere njegove fizikalno-kemijske parametre in s tem dopolniti bazo podatkov o ajdovem medu. Desetim vzorcem ajdovega medu slovenskih čebelarjev smo določili vsebnost vode, električno prevodnost, vrednost pH, vsebnost prostih kislin, laktonov in skupnih kislin, diastazno število, vsebnost skupnih fenolnih spojin, antioksidativno učinkovitost ter parametre barve L*, a* in b*. Rezultate smo primerjali z zahtevami Pravilnika o medu (2011) ter z rezultati raziskav domačih in tujih avtorjev. Ugotovili smo, da slovenski čebelarji pridelujejo kakovosten ajdov med, saj so z izjemo enega vzorca, katerega električna prevodnost je bila previsoka, vsi vzorci medu ustrezali pravilniku glede vsebnosti vode, električne prevodnosti, prostih kislin in diastaznega števila. Vsebnost skupnih fenolnih spojin je bila v analiziranih vzorcih ajdovega medu v območju od 272,1 do 510,4 mgGA/kg, antioksidativna učinkovitost, izražena kot % inhibicije, pa je variirala med 14,3 in 68,2 %. Vzorci ajdovega medu so se razlikovali po barvi, temnejši vzorci medu so imeli večjo vsebnost skupnih fenolnih spojin.
Language:
Slovenian
Keywords:
ajdov med
,
fizikalno-kemijske lastnosti
,
voda
,
električna prevodnost
,
vrednost pH
,
kisline
,
laktoni
,
diastazno število
,
fenolne spojine
,
antioksidativna učinkovitost
,
barva
Work type:
Bachelor thesis/paper
Typology:
2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:
BF - Biotechnical Faculty
Publisher:
[I. Peras]
Year:
2019
PID:
20.500.12556/RUL-110412
UDC:
638.162:638.165.8:633.12:543.2/.9
COBISS.SI-ID:
5096824
Publication date in RUL:
14.09.2019
Views:
2959
Downloads:
284
Metadata:
Cite this work
Plain text
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
PERAS, Ivana, 2019,
Določitev nekaterih fizikalno-kemijskih parametrov ajdovega medu
[online]. Bachelor’s thesis. I. Peras. [Accessed 2 April 2025]. Retrieved from: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=eng&id=110412
Copy citation
Share:
Secondary language
Language:
English
Title:
Determination of selected physico-chemical parameters of buckwheat honey
Abstract:
Buckwheat honey is one of the less known types of Slovenian honey so the aim of this graduation thesis was to determine some of its physico-chemical parameters and to update the existing buchwheat honey database. Ten samples of buckwheat honey from Slovenian beekeepers were analysed on water content, electrical conductivity, pH value, free acid, lactone and total acid contents, diastase number, total phenolic content, antioxidant activity and color parameters L*, a* and b*. Obtained results were compared with prescribed values in Honey Regulation (2011) and with results from other studies. The Slovenian beekeepers produce high quality buckwheat honey. With the exception of one honey sample whose electrical conductivity was too high, all honey samples complied with the Honey Regulation regarding water content, electrical conductivity, free acids and diastase number. The content of total phenolic compounds in the analysed buckwheat honey samples ranged from 272.1 to 510.4 mgGA/kg, and the antioxidant activity, expressed as % of inhibition, varied between 14.3 and 68.2 %. Samples of buckwheat honey varied in colour, darker honey samples had a higher total phenolic content.
Keywords:
buckwheat honey
,
physico-chemical properties
,
water
,
electrical conductivity
,
pH value
,
acids
,
lactones
,
diastase number
,
phenolic compounds
,
antioxidant activity
,
colour
Similar documents
Similar works from RUL:
Razvoj nove generacije polževega zobniškega prenosa za kuhinjske aparate
Meritve obrabe komponent končnikov
Podstavek nakladalnega žerjava LIV 180 ZK
Izračun povesov in napetosti steklenih plošč v štirislojnih zasteklitvenih sistemih
Določevanje koncentracij napetosti v K-spojih žerjavnega paličja
Similar works from other Slovenian collections:
Konstruiranje elementov krmilnega mehanizma dirkalnika formula student
Konstruiranje nadgradnje gasilskega vozila
Analiza in izdelava aerodinamike dirkalnika
Oblikovanje študentskega dirkalnega vozila
Dvižni stol
Back