Podrobno

Določevanje kovin v vzorcih vina z atomsko absorpcijsko in atomsko emisijsko spektroskopijo
ID Kočevar, Klara (Avtor), ID Kočar, Drago (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,69 MB)
MD5: 795D256655A96862ECA3371C5BAC711D

Izvleček
V treh vzorcih vin sem z atomsko absorpcijsko in atomsko emisijsko spektroskopijo določevala koncentracije bakra, železa, natrija in kalija. Vzorca 1 in 3 sta bila vzorca belega vina, vzorec 2 pa je bil rdeče vino. Ugotavljala sem vpliv matrice oziroma topila na določitev kovin z eksternim standardom in s standardnim dodatkom. Primerjala sem določitve v deionizirani vodi, 10% etanolu, 1% HNO3 in 1% HCl. Ugotovila sem, da se rezultati v različnih topilih in vrstah vin razlikujejo, kar je lahko posledica vpliva matrice na določevanje. Koncentracije določene z metodama AAS in AES so primerljive.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:Vino, kalij, natrij, železo, baker, AAS, AES, standardni dodatek.
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2019
PID:20.500.12556/RUL-109509 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:1538311363 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:04.09.2019
Število ogledov:2489
Število prenosov:442
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
KOČEVAR, Klara, 2019, Določevanje kovin v vzorcih vina z atomsko absorpcijsko in atomsko emisijsko spektroskopijo [na spletu]. Diplomsko delo. [Dostopano 30 marec 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=109509
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Izvleček:
Determination of copper, iron, sodium and potassium in wine samples by atomic absorption and atomic emission spectroscopy in three wine samples. Samples number 1 and number 3 were white wine and sample number 2 was a red wine. To determine the influence of matrix or solvent on the analysis I used external standard calibration and standard addition methods. I also compared concentrations of analytes in deionized water, 10% ethanol, 1% HNO3 and 1% HCl. My results varied in different solvents and types of wine, which may be the consequence of the complex matrix. Concentrations determined by atomic absorption and atomic emission spectroscopy were similar.

Ključne besede:Wine, potassium, sodium, iron, copper, AAS, AES, standard addition.

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
  1. Structural diversity monitoring of Natura 2000 forest habitat types with forest inventory data
  2. Gozdno podjetništvo
  3. Gozdno podjetništvo
  4. Navodila za uporabo mobilne aplikacije MOTI
  5. Ekonomika šumarstva
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
  1. Vpliv rastlinojede divjadi na jelendolske gozdove v Karavankah
  2. Az erdőgazdálkodás perspektívái védett ártéri erdőkben

Nazaj