izpis_h1_title_alt

Povezava med količino in obliko dušika na vsebnost oksalata pri špinači (Spinacia oleracea L.)
ID Poljanšek, Patricija (Avtor), ID Slatnar, Ana (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1000,03 KB)
MD5: EE81436BD75854D4A2EBD997D1EFA77F

Izvleček
Špinača (Spinacia oleracea L.) je splošno znana kot visoko hranljivo živilo zaradi vsebnosti vitaminov in mineralov. Znana je tudi po akumuliranju nitrata in oksalata, ki lahko negativno vplivata na zdravje ljudi. Vsebnost oksalatov v špinači je pogojena z okoljskimi dejavniki, v veliki meri pa nanjo vplivamo tudi z gnojenjem. Gnojenje z dušičnimi gnojili, katera vsebujejo nitratno obliko dušika, bistveno vpliva na povečano vsebnost oksalatov v špinači. Sinteza oksalata je pozitivno povezana z absorpcijo nitrata skozi korenine rastlin in njegovo asimilacijo v listih. Pri asimilaciji nitrata v rastlinah katera poteka v citosolu celic se sprosti hidroksilni ion, poveča se pH vrednost kar poveča akumulacijo oksalata. S povečevanjem koncentracije NO3- pri gnojenju se linearno povečuje vsebnost oksalatov v špinači. Nitrat lahko deluje kot inhibitor oksidaze oksalne kisline. Gnojenje z dušikom, povečuje tudi vsebnost nitratov. Količina oksalatov ni nujno pozitivno povezana s količino nitratov v špinači. Razlog bi lahko bilo vzdrževanje homeostaze metabolizma.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:špinača, spinacia oleracea, oksalati, dušik, gnojenje, vsebnost oksalatov
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[P. Poljanšek]
Leto izida:2019
PID:20.500.12556/RUL-109480 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:635.41:631.84:547.461.2(043.2)
COBISS.SI-ID:9279865 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:04.09.2019
Število ogledov:1371
Število prenosov:207
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Connection between quantity and form of nitrogen on oxalate content in spinach (Spinacia oleracea L.)
Izvleček:
Spinach (Spinacia oleracea L.) is known for nutritional value. It is good source of vitamins and minerals. However it can acumulate harmfull substances such as nitrate and oxalate. Oxalate content in spinach is associated with enviromental factors, one of the major is fertilization. Nitrogen fertilizer with nitrate form stimulate oxalate accumulation. Oxalate synthesis is associated with root uptake of nitrate and its assimilation in leaves. Oxalate accumulation is related to OH- production caused by nitrate assimilation. Presence of OH- ions causes pH increase, which induces formation of oxalate. Increasing contentration of nitrates in solution causes oxalate accumulation. Nitrate can inhibit the oxidase of oxalic acid. N fertilizers increase nitrate assimilation. Oxalate and nitrate correlation is not necessarily positive, probably due to metabolic homeostasis.

Ključne besede:spinach, spinacia oleracea, oxalates, nitrogen, fertilization, oxalate content

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj