izpis_h1_title_alt

Povezava med količino in obliko dušika na vsebnost oksalata pri špinači (Spinacia oleracea L.)
ID Poljanšek, Patricija (Author), ID Slatnar, Ana (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window

.pdfPDF - Presentation file, Download (1000,03 KB)
MD5: EE81436BD75854D4A2EBD997D1EFA77F

Abstract
Špinača (Spinacia oleracea L.) je splošno znana kot visoko hranljivo živilo zaradi vsebnosti vitaminov in mineralov. Znana je tudi po akumuliranju nitrata in oksalata, ki lahko negativno vplivata na zdravje ljudi. Vsebnost oksalatov v špinači je pogojena z okoljskimi dejavniki, v veliki meri pa nanjo vplivamo tudi z gnojenjem. Gnojenje z dušičnimi gnojili, katera vsebujejo nitratno obliko dušika, bistveno vpliva na povečano vsebnost oksalatov v špinači. Sinteza oksalata je pozitivno povezana z absorpcijo nitrata skozi korenine rastlin in njegovo asimilacijo v listih. Pri asimilaciji nitrata v rastlinah katera poteka v citosolu celic se sprosti hidroksilni ion, poveča se pH vrednost kar poveča akumulacijo oksalata. S povečevanjem koncentracije NO3- pri gnojenju se linearno povečuje vsebnost oksalatov v špinači. Nitrat lahko deluje kot inhibitor oksidaze oksalne kisline. Gnojenje z dušikom, povečuje tudi vsebnost nitratov. Količina oksalatov ni nujno pozitivno povezana s količino nitratov v špinači. Razlog bi lahko bilo vzdrževanje homeostaze metabolizma.

Language:Slovenian
Keywords:špinača, spinacia oleracea, oksalati, dušik, gnojenje, vsebnost oksalatov
Work type:Bachelor thesis/paper
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:BF - Biotechnical Faculty
Publisher:[P. Poljanšek]
Year:2019
PID:20.500.12556/RUL-109480 This link opens in a new window
UDC:635.41:631.84:547.461.2(043.2)
COBISS.SI-ID:9279865 This link opens in a new window
Publication date in RUL:04.09.2019
Views:986
Downloads:192
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Copy citation
Share:Bookmark and Share

Secondary language

Language:English
Title:Connection between quantity and form of nitrogen on oxalate content in spinach (Spinacia oleracea L.)
Abstract:
Spinach (Spinacia oleracea L.) is known for nutritional value. It is good source of vitamins and minerals. However it can acumulate harmfull substances such as nitrate and oxalate. Oxalate content in spinach is associated with enviromental factors, one of the major is fertilization. Nitrogen fertilizer with nitrate form stimulate oxalate accumulation. Oxalate synthesis is associated with root uptake of nitrate and its assimilation in leaves. Oxalate accumulation is related to OH- production caused by nitrate assimilation. Presence of OH- ions causes pH increase, which induces formation of oxalate. Increasing contentration of nitrates in solution causes oxalate accumulation. Nitrate can inhibit the oxidase of oxalic acid. N fertilizers increase nitrate assimilation. Oxalate and nitrate correlation is not necessarily positive, probably due to metabolic homeostasis.

Keywords:spinach, spinacia oleracea, oxalates, nitrogen, fertilization, oxalate content

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Back