izpis_h1_title_alt

Vpliv pripravkov rožmarina in puferiranega kisa na mikrobiološko obstojnost filejev navadnega krapa (Cyprinus carpio)
ID Malin, Valentina (Avtor), ID Smole Možina, Sonja (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (872,81 KB)
MD5: C0AEB3FDD74D08305B62BB7E6A8792D5

Izvleček
Namen diplomskega dela je bil ovrednotiti protimikrobno delovanje pripravkov rožmarina in puferiranega kisa na bakterije rodu Pseudomonas in Shewanella ter ovrednotiti vpliv delovanja izvlečkov na podaljšanje obstojnosti filejev navadnega krapa (Cyprinus carpio). Z mikrodilucijsko metodo v bujonu smo določali minimalne inhibitorne koncentracije (MIK) pripravkov. Vrednosti MIK smo določali za bakterijske seve Pseudomonas fragi, Pseudomonas psychrophila, Shewanella putrefaciens in Shewanella xiamenensis v bujonu in v modelu živila. Dobljene vrednosti MIK so se gibale med 0,39 mg/mL in 6,25 mg/mL. Najboljši protimikrobni učinek so imeli pripravki s koncentracijama 1,56 mg/mL in 3,13 mg/mL, zato smo v nadaljnjih analizah meso krapa tretirali s pripravki v teh koncentracijah. Protimikrobno delovanje pripravkov na filejih smo spremljali kvantitativno s standardno kultivacijsko metodo štetja kolonij na agarskih ploščah. Spremljali smo rast mezofilnih in psihrotrofnih aerobnih bakterij, bakterij rodu Pseudomonas in H2S proizvajajočih bakterij. Čeprav smo najnižje vrednosti MIK določili ekstraktu rožmarina, smo najboljšo protimikrobno aktivnost pri aplikaciji na file določili puferiranemu kisu in kombinaciji ekstrakta rožmarina in puferiranega kisa v koncentraciji 3,13 mg/mL. Rezultati eksperimentalnega dela potrjujejo, da rastlinski izvlečki rožmarina in puferiran kis inhibirajo rast bakterij rodov Pseudomonas in Shewanella. Prav tako lahko potrdimo, da z uporabo omenjenih ekstraktov zmanjšamo mikrobno populacijo filejev navadnega krapa.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:navadni krap, Cyprinus carpio, mikrobiološka obstojnost, protimikrobno delovanje, izvleček rožmarina, puferiran kis, Pseudomonas spp., Shewanella spp.
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[V. Malin]
Leto izida:2018
PID:20.500.12556/RUL-102391 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:579.67+579.24:637.56:597.551.214:547.9
COBISS.SI-ID:4936056 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:26.08.2018
Število ogledov:1370
Število prenosov:301
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Impact of rosemary and buffered vinegar formulations on microbiological stability of common carp (Cyprinus carpio) fillets
Izvleček:
The aim of this research was to evaluate the antimicrobial activity of rosemary and buffered vinegar formulations on bacteria Pseudomonas and Shewanella, and to evaluate the impact of the formulations on shelf-life extension of common carp (Cyprinus carpio) fillets. Minimal inhibitory concentrations (MIC) were determined with broth microdilution method. MIC values were determined in broth and in food model for bacterial strains Pseudomonas fragi, Pseudomonas psychrophila, Shewanella putrefaciens and Shewanella xiamenensis. Determined MIC values ranged from 0,39 mg/mL to 6,25 mg/mL. The most efficient antimicrobial activity was with concentrations 1,56 mg/mL and 3,13 mg/mL, therefore, in further analyses, carp fillets were treated with formulations in these concentrations. The antimicrobial activity of the formulations on fillets was determined quantitatively by the standard plate count method. The growth of mesophilic and psychotrophic aerobic bacteria, bacteria of the genus Pseudomonas and H2S-producing bacteria was observed. Although the lowest MIC values were determined for the rosemary extract, the best antimicrobial activity, when applied to the fillet, was determined for buffered vinegar and for combination of rosemary extract and buffered vinegar, both in concentration 3,13 mg/mL. The results of experimental work confirm that rosemary extracts and buffered vinegar inhibit the growth of bacteria Pseudomonas and Shewanella. We also confirmed that by using these extracts we can reduce the microbial population of common carp fillets.

Ključne besede:common carp, Cyprinus carpio, microbiological stability, antimicrobial activity, rosemary extract, buffered vinegar, Pseudomonas spp., Shewanella spp.

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj