izpis_h1_title_alt

Analiza por mikrostrukture liofilizata
ID Pogorelec, Matic (Avtor), ID Golobič, Iztok (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Gregorčič, Peter (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (5,22 MB)
MD5: 164B22FE49DCC1B13BD366BFDBAEC400

Izvleček
Liofilizacija je kompleksen proces sušenja z zamrzovanjem, s sublimacijo in desorpcijo. Produkt liofilizat je suha snov v obliki porozne pogače. Za analizo prenosa toplote in snovi pri liofilizaciji potrebujemo kakovostne podatke o velikosti, obliki in distribuciji por liofilizata. S programskim orodjem ImageJ smo izvedli analizo SEM slik površine pogače. Pri tem smo obravnavali velikost in razporeditve por. Uporabljeno orodje ImageJ je primerno za ročno obdelavo slik, s programskim določanjem mej por pa z obravnavanimi izhodiščnimi predpostavkami nismo uspeli doseči željene natančnosti vsled kompleksnih površin.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:Liofilizacija Liofilizat Mikrostruktura Analiza strukture
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Organizacija:FS - Fakulteta za strojništvo
Leto izida:2018
PID:20.500.12556/RUL-100602 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:31.03.2018
Število ogledov:1033
Število prenosov:406
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Pore analysis of the lyophilisate's microstructure
Izvleček:
Freeze-drying is a complex process of drying the solution with the use of freezing, sublimation and desorption. The product lyophilisate is a dry material in the shape of a porous cake. For the analysis of the heat and mass transfer during freeze-drying, quality data about the size, shape and distribution of lyophilisate's pores is required. Analysis of the SEM pictures of the cake's surface was performed with the use of ImageJ software. Size and the arrangement of the pores were taken into account. The used software, ImageJ, is appropriate for the manual treatment of pictures, while the desired accuracy, with the use of automatic determination of the pore borders with discussed baseline assumptions, was unable to be reached, mainly because of the surface complexity.

Ključne besede:Freeze-drying Lyophilisate Microstructure Structure analysis

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj