1. Protimikrobno delovanje enostavnih fenolnih spojin ter ekstraktov rožmarina in žajblja na različne vrste bakterijDarja Krznar, 2010, diplomsko delo Ključne besede: protimikrobne snovi, rastlinski ekstrakti, ekstrakt rožmarina, ekstrakt žajblja, epigalokatehin galat, galna kislina, klorogenska kislina, metode razredčevanja, minimalna inhibitorna koncentracija, razdeto meso, odpornost bakterij, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella enteritidis, Salmonella typhimurium Celotno besedilo (datoteka, 624,23 KB) |
|
|
|
|
6. Prilagoditev listerij na benzalkonijev kloridMonika Podpac, 2018, magistrsko delo Ključne besede: živilska mikrobiologija, Listeria monocytogenes, Listeria innocua, protimikrobne snovi, razkužila, kvartarne amonijeve spojine, benzalkonijev klorid, minimalna inhibitorna koncentracija, prilagoditev bakterij, razvoj odpornost Celotno besedilo (datoteka, 2,92 MB) |
7. Vloga mikroorganizmov pri redukciji šestvalentnega kromaEva Plestenjak, 2019, magistrsko delo Ključne besede: mikrobne združbe, redukcija kroma, odpornost bakterij, šestvalentni krom, onesnaževanje voda s kromom, spektrofotometrične metode, FAAS, HPLC-ICP-MS Celotno besedilo (datoteka, 3,13 MB) |
8. Modulatorji odpornosti bakterij Campylobacter in Staphylococcus v semenih rastline Alpinia katsumadaiTina Cvetković, 2014, magistrsko delo Ključne besede: protimikrobne snovi, odpornost bakterij, modulatorna učinkovitost, minimalna inhibitorna koncentracija, izlivne črpalke, zaviralci izlivnih črpalk, CmeABC, CmeDEF, Campylobacter, Staphylococcus, mutante, Alpinia katsumadai, eterično olje, etanolni izvleček, izvleček odpadnega materiala po hidrodestilaciji, fenolne spojine, diarilheptanoidi, terpeni, terpenoidi Celotno besedilo (datoteka, 1,22 MB) |
9. Primerjava minimalnih inhibitornih koncentracij antibiotikov pri bakterijah, izoliranih iz kužnin bolnikov iz intenzivnih enot in z oddelkovSavina Goličnik, 2016, diplomsko delo Ključne besede: bolnišnične okužbe, bakterije, odpornost bakterij, antibiotiki, minimalne inhibitorne koncentracije, določanje občutljivosti za antibiotike, VITEK 2 Celotno besedilo (datoteka, 1,81 MB) |
10. Občutljivost za antibiotike pri anaerobnih bakterijah izoliranih iz kužnin v laboratoriju za hemokulture na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijoTamara Kokalj, 2012, diplomsko delo Ključne besede: anaerobne bakterije, okužbe z anaerobnimi bakterijami, protimikrobne snovi, antibiotiki, mehanizmi delovanja antibiotikov, odpornost anaerobnih bakterij, občutljivost za antibiotike, Bacteroides, Prevotella, Clostridium, Actinobacteria, po Gramu pozitivni anaerobni koki Celotno besedilo (datoteka, 1,27 MB) |