Piškotki

Pravna podlaga

Podlaga za sporočilo so spremembe Zakona o elektronskih komunikacijah (Uradni list RS, št. 109/2012), ki so začele veljati na začetku leta 2013 in so prinesle nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali za dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotek (ang. cookie) je datoteka, ki shrani nastavitve spletnih strani. Spletna mesta piškotke shranijo v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav in nastavitev, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Piškotki omogočajo spletnim stranem prepoznavanje, če je uporabnik že obiskal določeno spletno mesto. Pri naprednih aplikacijah se lahko z njihovo pomočjo ustrezno prilagodijo posamezne nastavitve. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Uporabljajo se za shranjevanje podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju spletnih storitev (npr. spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju statistik o uporabnikih in obiskanosti spletnega mesta, o navadah spletnega uporabnika, itd. S pomočjo piškotkov lahko torej ocenimo učinkovitost zasnove našega spletnega mesta.

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov sta pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi zbrišete, navodila najdete na spletnih straneh posameznega brskalnika:

Piškotki, ki jih uporabljamo na tem spletnem mestu

ImeNamen
PHPSESSID Identifikator seje uporabnika.
DK_AUID Identifikator anonimnega uporabnika za potrebe priporočanja.
EuCookieLaw Označuje, da ste skrili obvestilo o piškotkih.
__utma
__utmb
__utmc
__utmv
__utmz
Merjenje obiskanosti spletnega mesta z orodjem Google Analytics (orodje za spletne analitične podatke podjetja Google).
Google Analytics politika zasebnosti / Onemogočite sledenje Google Analytics (opt-out)
__atuvc
di
psc
uid
uvc
Podatki za potrebe gumba AddThis, ki omogoča deljenje povezav v različnih socialnih spletnih omrežjih. Onemogočite sledenje AddThis (opt-out)
Partnerji projekta
Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete: Gospodarsko razvojna infrastruktura; prednostne usmeritve Informacijska družba.
© 2013 Univerza v Ljubljani Kontakt RSS Piškotki Pogoji uporabe Mobilno