izpis_h1_title_alt

Lesni pepel kot sekundarno vezivo v betonu : diplomska naloga
Turk, Anita (Avtor), Bokan-Bosiljkov, Violeta (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, Mladenovič, Ana (Komentor), Žagar, Dušan (Član komisije za zagovor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://drugg.fgg.uni-lj.si/4876/ Novo okno
.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,55 MB)
.zipZIP - Priloga, prenos (2,03 MB)

Izvleček
Diplomska naloga obravnava vpliv lesnega pepela na mehanske, fizikalne, kemične in mineraloške lastnosti betona v svežem in strjenem stanju. Cementno vezivo smo nadomestili z lesnim pepelom v različnih količinah (10, 15 in 20 mas %). V okviru preiskav smo uporabili štiri različne pepele iz podjetij, kjer lesni pepel predstavlja odpadek iz njihove proizvodnje. Na začetku smo z reološkimi raziskavami preverili, kako pepel vpliva na lastnosti svežega betona. Nato smo na podlagi rezultatov tlačne, upogibne in cepilne trdnosti po 7 in 28 dneh ugotovili, kateri beton s pepelom daje najvišje trdnosti in kakšne so le te v primerjavi s trdnostmi referenčne sestave betona brez lesnega pepela. Z meritvami spreminjanja dolžin prizem s časom smo ugotavljali, kakšen vpliv ima lesni pepel na krčenje betona. Potem, ko so se deformacije zaradi krčenja umirile, smo prizme namočili v vodo za 42 dni in tedensko spremljali spremembo dolžin in mas prizem ter z merilnim instrumentom GrindoSonic določali dinamični modul elastičnosti. Na koncu smo na prizmah ponovno določili tlačno, upogibno in cepilno trdnost betonov in rezultate primerjali s tistimi pri starosti 28 dni.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:gradbeništvo, diplomska naloga, UNI, B-VOI, lesni pepel, strižna napetost na meji tečenja, plastična viskoznost, tlačna trdnost, upogibna trdnost, cepilna trdnost, krčenje, nabrekanje, dinamični modul elastičnosti
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FGG - Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
Leto izida:2014
Založnik:[A. Turk]
Št. strani:2 zv. (XIV, 48 str.); (IV,19 str.), [7] str. pril.
Kraj:Ljubljana
UDK:691.3(497.4)(043.2)
COBISS.SI-ID:6922593 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:454
Število prenosov:220
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na: Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Wood ash as a secondary binder in concrete
Izvleček:
This graduation thesis deals with the impact of wood ash on the mechanical, physical, chemical and mineralogical properties of fresh and hardened concrete. Cement binder was replaced by wood ashes in various quantities (10, 15 and 20 wt. %). In the framework of the study, we used four different ashes from companies where wood ash represents a waste from their production. At the beginning we studied the impact of ashes on fresh concrete rheology. On the basis of the results of compressive, bending and splitting tests after 7 and 28 days, we determined which concrete with ash gives the highest strength and we compared the obtained results to the strengths obtained for the reference concrete without wood ash. By measurements of time dependent length change of the prisms we tried to find out the influence of the wood ash on the concrete shrinkage. After the shrinkage of the prisms had stabilised we put the prisms in water for 42 days. Every week we measured the changes in length and mass of the prisms and determined the dynamic modulus of elasticity, by using a measuring instrument GrindoSonic. At the end we once again determined compressive, flexural and splitting strengths of concrete mixtures and compared the obtained results to the strengths obtained at the age of concrete equal to 28 days.

Ključne besede:wood ash, yield value, plastic viscosity, compressive strength, bending strength, splitting strength, concrete shrinkage, concrete swelling, dynamic modulus of elasticity

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj