izpis_h1_title_alt

Obvladovanje tveganj v gradbenem izvajalskem podjetju : magistrsko delo
Nučič, Jernej (Avtor), Šelih, Jana (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, Žura, Marijan (Član komisije za zagovor), Šuman, Nataša (Član komisije za zagovor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://drugg.fgg.uni-lj.si/3256/ Povezava se odpre v novem oknu
.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,46 MB)
MD5: 5577EF17F2F352806A7A47865ADFDF06

Izvleček
V magistrskem delu je predstavljen proces obvladovanja tveganj v gradbenih projektih s stališča izvajalca gradbenih storitev. Podane so osnove tveganja, pregled področja po različnih avtorjih ter predlagan nov pristop k analizi tveganj v gradbeništvu po posameznih sestavinah gradbenega projekta. Predlagana metodologija za upravljanje s tveganji projektov v gradbenem podjetju, opisana v magistrskem delu, temelji na kontrolnem seznamu tveganj, ki združuje identificirana tveganja iz vidika gradbenega izvajalca in je uporabna tako za majhne kot velike projekte. Za razliko od zahtevnih sistemov upravljanja s tveganji, ki vsebujejo kompleksne analize, potrebujejo podjetja v gospodarstvu v prvi fazi predvsem poenostavljen model, ki bo uporaben za vsakodnevno delo. Glede na vse negotovosti in veliko nepredvidljivih dogodkov v procesu izvedbe je uporaba raznličnih zahtevnih metod in modeliranja z visoko natančnostjo vprašljiva. Posebna pozornost je v delu namenjena slovenskim razmeram na trgu gradbeništva in načinu spremljave projektov po metodi prislužene vrednosti. V magisterskem delu nadalje predstavljam in analiziram tudi štirinajstih različnih gradbenih projektov. Z analizo projektov sem ugotovil, da je za učinkovito obvladovanje tveganj potrebno projekte razvrstiti vsaj glede na vrsto, velikost, lokacijo izvedbe in pa izkušnje podjetja s posameznim tipom projekta, saj so to parametri analize, ki pomebno vplivajo na velikost tveganja. Za sistematično obvladovanje tveganj je nujen tudi učinkovit informacijski sistem, ki poleg standardnih funkcij in informacij vključuje tudi pregledno podatkovno zbirko vseh identificiranih in uresničenih tveganj.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:gradbeništvo, magistrska dela, gradnja, projektni management, projektna tveganja, obvladovanje tveganja, register tveganja
Vrsta gradiva:Magistrsko delo (m2)
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FGG - Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
Leto izida:2011
Založnik:[J. Nučič]
Št. strani:XIII, 106 str., [6] str. pril.
Kraj:Ljubljana
UDK:69.057:005.8(043.3)
COBISS.SI-ID:5581921 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:2414
Število prenosov:814
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Risk management in construction company
Izvleček:
In master's thesis I discuss the field of risk management process in construction projects from the viewpoint of a building contractor. I present risk overview, previous research in this area and a new approach to risk analysis in construction by project components. The proposed methodology for risk management in a construction company, described in this thesis is based on the proposed checklist. Proposed checklist includes all identified risks in terms of building contractor and is useful for small and also for large projects. Unlike the complex systems of risk management, which include laborious analysis, managers and practitioners in construction companies in the first phase need mainly a simplified model that will be useful for everyday work. Considering all the uncertainty and unpredictable events in the construction process the use of various advanced methods and modeling with high accuracy is questionable. Special attention in master's thesis is devoted to present situation in slovenian market and method of project controling in construction projects with earned value method. In master's thesis I also present and analyze fourteen different construction projects. By analyzing the projects, it was found, that for effective risk management projects have to be classified at least by type, size, location, company experience and past performance of considered type of project, as these analysis parameters have very important impact on the magnitude of risk. For systematic risk management an effective information system is indispensable. Information system has to enable, in addition to standard features and information, a transparent database of identified and realized risks.

Ključne besede:civil engineering, master of science thesis, construction, project management, project risk, risk management, risk register

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj