izpis_h1_title_alt

Ugotavljanje koncentracij mikroplastike v slovenskih vodotokih in jezerih
Centa, Mitja (Author), Panjan, Jože (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window, Drev, Darko (Co-mentor)

URLURL - Presentation file, Visit http://drugg.fgg.uni-lj.si/5555/ This link opens in a new window
.pdfPDF - Presentation file, Download (6,87 MB)
MD5: E90FE484051E42018CCE308AC2AA1B1E

Abstract
V magistrskem delu smo s tremi različnimi metodami po celotnem vodnem stolpcu vzorčili mikroplastiko na reki Ljubljanici in Blejskem jezeru. Razvili in preizkusili smo metodologijo vzorčenja z bencinsko črpalko za vodo po vodnem stolpcu ter ugotavljali koncentracije mikroplastike oz. mezoplastike. V delu smo opisali zakonodajo o plastičnih odpadkih v Evropi in Sloveniji, glavne značilnosti plastike, vpliv plastičnih odpadkov na vodno okolje in vpliv plastike in mikroplastike na ekosistem in človeka. S tremi metodami vzorčenja: a) gladina – epi-neustonska mreža, b) med gladino in dnom – bencinska črpalka za vodo, c) sediment – Van Veen-ovo grabilo, smo skupaj dobili 38 vzorcev, ki smo jih v laboratoriju z različnima metodama glede na metodo vzorčenja natančno pregledali in izločili najdeno mikroplastiko oz. mezoplastiko. Posebej za mikroplastiko in posebej za mezoplastiko smo med seboj primerjali rezultate vzorčenj s posamezno metodo tako na Ljubljanici kot tudi Blejskem jezeru in rezultate vzorčenj posameznih metod med Ljubljanico in Blejskim jezerom. Iz izračunov smo ugotovili, da je mikroplastika prisotna na Ljubljanici in Blejskem jezeru po celotnem vodnem stolpcu, največ pa jo je na gladini. Rezultati magistrskega dela so pokazali, da je mikroplastika v slovenskih vodotokih in jezerih že prisotna in predstavlja potencialni okoljski problem. Prav tako so rezultati pokazali, da je bencinska črpalka za vodo z uporabljeno metodologijo za vzorčenje mikroplastike po vodnem stolpcu bolj primerna za vzorčenje mikroplastike na jezerih kot pa na vodotokih. Primerjava rezultatov vzorčenj mikroplastike z epi-neustonsko mrežo na Ljubljanici in Blejskem jezeru z rezultati vzorčenj z epi-neustonsko mrežo na nekaterih vodotokih in jezerih po svetu je pokazala, da so dobljeni rezultati primerljivi z ostalimi po svetu.

Language:Slovenian
Keywords:mikroplastika, epi-neustonska mreža, bencinska črpalka za vodo, Van Veen-ovo grabilo, Blejsko jezero, Ljubljanica, povprečna koncentracija mikroplastike
Work type:Master's thesis (m2)
Tipology:2.09 - Master's Thesis
Organization:FGG - Faculty of Civil and Geodetic Engineering
Year:2016
Publisher:[M. Centa]
Place:Ljubljana
UDC:628.4.043:691.175:614.7:351.777.6 Ljubljanica: 351.777 Blejsko jezero
COBISS.SI-ID:7515745 This link opens in a new window
Views:3120
Downloads:699
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only to logged in users.
:
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Secondary language

Language:English
Title:Assessment of Microplastic Concentrations in Slovenian Watercourses and Lakes
Abstract:
This master thesis focuses on microplastic sampling in the Ljubljanica River and Lake Bled using three different methods through the entire water column. We have developed and tested the sampling methodology by a petrol water pump through the water column for assessing microplastic and mesoplastic concentrations. Waste legislation and regulations in Slovenia and in Europe, the main properties of plastic, the impact of plastic waste on the water environment and the impact of plastic and microplastics on the ecosystem and on humans have also been discussed. 38 samples were gathered using three sampling methods: a) surface – epi-neuston net, b) between the surface and the bottom – petrol water pump, c) sediment – Van Veen grab. The samples were examined thoroughly in a laboratory by two different methods according to the sampling method. Microplastics or mesoplastics were separated from the samples. Microplastic or mesoplastic sampling results obtained throughtout the methods used in sampling in the Ljubljanica River and Lake Bled were first compared separately. Furtheron, the results of the sampling methods between the Ljubljanica and Lake Bled were analysed. We have found out that microplastics can be identified in the Ljubljanica as well as in Lake Bled through the entire water column, mostly on the surface. On the basis of the results of this research, it can be concluded that microplastics are already present in Slovenian watercourses as well as in lakes which leads to potential ecological problems. The results show that a petrol water pump and its sampling methodology through the water column is more suitable for microplastic sampling in lakes than in watercourses. The comparison of the microplastic sampling results obtained by an epineuston net in the Ljubljanica and Lake Bled with the sampling results in certain watercourses and lakes around the world demonstrates that the results obtained in Slovenia are comparable to the ones around the world.

Keywords:microplastics, epi-neuston net, petrol water pump, Van Veen grab, Lake Bled, Ljubljanica River, average microplastic concentration

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back