izpis_h1_title_alt

Obvladovanje tveganj v gradbenem izvajalskem podjetju : magistrsko delo
Nučič, Jernej (Author), Šelih, Jana (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window, Žura, Marijan (Thesis defence commission member), Šuman, Nataša (Thesis defence commission member)

URLURL - Presentation file, Visit http://drugg.fgg.uni-lj.si/3256/ This link opens in a new window
.pdfPDF - Presentation file, Download (2,46 MB)
MD5: 5577EF17F2F352806A7A47865ADFDF06

Abstract
V magistrskem delu je predstavljen proces obvladovanja tveganj v gradbenih projektih s stališča izvajalca gradbenih storitev. Podane so osnove tveganja, pregled področja po različnih avtorjih ter predlagan nov pristop k analizi tveganj v gradbeništvu po posameznih sestavinah gradbenega projekta. Predlagana metodologija za upravljanje s tveganji projektov v gradbenem podjetju, opisana v magistrskem delu, temelji na kontrolnem seznamu tveganj, ki združuje identificirana tveganja iz vidika gradbenega izvajalca in je uporabna tako za majhne kot velike projekte. Za razliko od zahtevnih sistemov upravljanja s tveganji, ki vsebujejo kompleksne analize, potrebujejo podjetja v gospodarstvu v prvi fazi predvsem poenostavljen model, ki bo uporaben za vsakodnevno delo. Glede na vse negotovosti in veliko nepredvidljivih dogodkov v procesu izvedbe je uporaba raznličnih zahtevnih metod in modeliranja z visoko natančnostjo vprašljiva. Posebna pozornost je v delu namenjena slovenskim razmeram na trgu gradbeništva in načinu spremljave projektov po metodi prislužene vrednosti. V magisterskem delu nadalje predstavljam in analiziram tudi štirinajstih različnih gradbenih projektov. Z analizo projektov sem ugotovil, da je za učinkovito obvladovanje tveganj potrebno projekte razvrstiti vsaj glede na vrsto, velikost, lokacijo izvedbe in pa izkušnje podjetja s posameznim tipom projekta, saj so to parametri analize, ki pomebno vplivajo na velikost tveganja. Za sistematično obvladovanje tveganj je nujen tudi učinkovit informacijski sistem, ki poleg standardnih funkcij in informacij vključuje tudi pregledno podatkovno zbirko vseh identificiranih in uresničenih tveganj.

Language:Slovenian
Keywords:gradbeništvo, magistrska dela, gradnja, projektni management, projektna tveganja, obvladovanje tveganja, register tveganja
Work type:Master's thesis (m2)
Tipology:2.09 - Master's Thesis
Organization:FGG - Faculty of Civil and Geodetic Engineering
Year:2011
Publisher:[J. Nučič]
Number of pages:XIII, 106 str., [6] str. pril.
Place:Ljubljana
UDC:69.057:005.8(043.3)
COBISS.SI-ID:5581921 This link opens in a new window
Views:2415
Downloads:815
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only to logged in users.
:
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Secondary language

Language:English
Title:Risk management in construction company
Abstract:
In master's thesis I discuss the field of risk management process in construction projects from the viewpoint of a building contractor. I present risk overview, previous research in this area and a new approach to risk analysis in construction by project components. The proposed methodology for risk management in a construction company, described in this thesis is based on the proposed checklist. Proposed checklist includes all identified risks in terms of building contractor and is useful for small and also for large projects. Unlike the complex systems of risk management, which include laborious analysis, managers and practitioners in construction companies in the first phase need mainly a simplified model that will be useful for everyday work. Considering all the uncertainty and unpredictable events in the construction process the use of various advanced methods and modeling with high accuracy is questionable. Special attention in master's thesis is devoted to present situation in slovenian market and method of project controling in construction projects with earned value method. In master's thesis I also present and analyze fourteen different construction projects. By analyzing the projects, it was found, that for effective risk management projects have to be classified at least by type, size, location, company experience and past performance of considered type of project, as these analysis parameters have very important impact on the magnitude of risk. For systematic risk management an effective information system is indispensable. Information system has to enable, in addition to standard features and information, a transparent database of identified and realized risks.

Keywords:civil engineering, master of science thesis, construction, project management, project risk, risk management, risk register

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back