izpis_h1_title_alt

Simulating the digestion of lipid-based drug delivery systems (LBDDS): overview of in vitro lipolysis models
Bolko Seljak, Katarina (Avtor), Zvonar Pobirk, Alenka (Avtor), Gašperlin, Mirjana (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://acta.chem-soc.si/61/61-1-1.pdf Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
One of the greatest challenges in the pharmaceutical science is the improvement of oral bioavailability of poorly solub- le drugs. Lately, one of the most attractive approaches has been formulation of lipid based drug delivery systems. Howe- ver, the emerging popularity of these systems in the last decade has brought to light the need for efficient methods for their in vitro evaluation that would serve as their in vivo behaviour prediction tool. Because lipids are subject to lipid di- gestion and multiple absorption pathways in vivo , simple dissolution tests are not predictive enough when testing lipid based delivery systems. To assert these needs, the in vitro lipolysis model has been developed, utilizing pancreatic enzy- mes, bile and phospholipids in a temperature controlled chamber to simulate in vivo digestion. However, with very va- riable physiological conditions in gastrointestinal tract, this model has not been yet standardised and experiments vary among different laboratories. This review discusses in vivo events following oral application of lipid based delivery, in vitro lipolysis models to emulate them and their future perspectives.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:pH stat method, self-microemulsifying systems, lipid digestion, triglyceride, bioavailability prediction
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano (r6)
Tipologija:1.02 - Pregledni znanstveni članek
Organizacija:FFA - Fakulteta za farmacijo
Leto izida:2014
Založnik:Slovensko kemijsko društvo
Št. strani:str. 1-10
Številčenje:Vol. 61, no. 1
UDK:543.2/.9:615.014
ISSN pri članku:1318-0207
COBISS.SI-ID:3630193 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:528
Število prenosov:231
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Gradivo je del revije

Naslov:Acta chimica slovenica
Skrajšan naslov:Acta chim. slov.
Založnik:Slovensko kemijsko društvo, =Slovenian Chemical Society
ISSN:1318-0207
COBISS.SI-ID:14086149 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Izvleček:
Enega največjih izzivov na področju farmacevtskih znanosti predstavlja izboljšanje biološke uporabnosti peroralno vnesenih učinkovin, ki so slabo vodotopne. Z namenom zagotavljanja tega cilja raziskovalci v zadnjem času veliko pozornosti namenjajo razvoju na lipidih osnovanih dostavnih sistemov. Z uveljavljanjem teh sistemov in širjenjem njihove uporabe v zadnjih dvajsetih letih se je razkrila tudi nujnost razvoja novih in vitro metod, ki bi omogočile učinkovito napovedovanje njihovega obnašanja in vivo. Slednje otežuje predvsem dejstvo, da se na lipidih osnovani dostavni sistemi v prebavnem traktu vključujejo v proces prebave, ki lahko spremeni njihove lastnosti. Z vgradnjo v na lipidih osnovani sistem lahko vplivamo tudi na pot absorpcije učinkovine iz prebavnega trakta. Ker enostavni testi sproščanja učinkovine in vitro nimajo ustrezne napovedne moči za in vivo obnašanje teh dostavnih sistemov, se razvijajo novi modeli in vitro lipolize. Slednji posnemajo fiziološke pogoje prebave z izpostavitvijo testiranega vzorca pankreatičnim encimom, žolču in fosfolipidom v termostatirani reakcijski posodi. Zaradi spremenljivosti pogojev v prebavnem traktu model in vitro lipolize še ni standardiziran, kar se odraža v veliki variabilnosti rezltatov,pridobljenih med različnimi laboratoriji. V preglednem članku smo se osredotočili predvsem na predstavitev fizioloških procesov, ki sledijo peroralnemu vnosu na lipidih osnovanih sistemov ter pregledu in perspektivnosti obstoječih modelov in vitro lipolize.

Ključne besede:biološka uporabnost, trigliceridi, samo-mikroemulgirajoči sistem, lipidna presnova, pH vrednosti

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj