izpis_h1_title_alt

Higienski vidik prehranjevanja planincev, alpinistov in športnih plezalcev
Slabe, Damjan (Avtor), Dolenc, Eva (Avtor), Jevšnik, Mojca (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:doc-E1ZPOSLV Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Namen raziskave je bil ugotoviti higiensko-prehranjevalne navade planincev, alpinistov in športnih plezalcev in morebitne posledične pojave zastrupitev. Hkrati smo želeli tudi raziskati, kako omenjeni skrbijo za varnost živil, ki jih vzamejo s seboj na ture; v hribe, gore ali plezališča. Uporabljena je bila strategija presečne študije z deskriptivno metodo dela. Zbiranje podatkov je potekalo v avgustu in septembru 2012 s pomočjo anonimnega spletnega anketnega vprašalnika. Kvantitativna analiza podatkov je bila izdelana v programu SPSS Statistics V19.0. Rezultati so pokazali, da se anketirani planinci, alpinisti in športni plezalci (n = 350) običajno prehranjujejo s hrano, ki jo prinesejo od doma ali s kombiniranjem lastne hrane in prehranjevanja v planinskih kočah. S seboj najpogosteje nosijo nepokvarljiva živila. Možnosti za upoštevanje higienskih načel ob uživanju hrane pri športni oz. rekreativni dejavnosti v naravi so omejene. Med anketiranci so se že zgodili primeri zastrupitve z živili. Ugotovljene so bile nekatere statistične razlike pri zagotavljanju varnosti živil glede na spol. Ženske bolje skrbijo za higieno pri pripravi hrane.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:šport, prehrana, higiena prehrane, športni plezalci, prehrana športnikov, planinci, alpinisti
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano (r6)
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FŠ - Fakulteta za šport
Leto izida:2013
Založnik:Fakulteta za telesno kulturo
Št. strani:str. 74-80
Številčenje:Letn. 61, št. 1/2
UDK:796.01:613.2
ISSN pri članku:0353-7455
COBISS.SI-ID:4365745 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:656
Število prenosov:181
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Gradivo je del revije

Naslov:Šport
Skrajšan naslov:Šport
Založnik:Zveza telesnokulturnih organizacij Slovenije, Fakulteta za telesno kulturo
ISSN:0353-7455
COBISS.SI-ID:198172 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Hygienic aspect of nutrition among trekkers, alpinists and sport climbers
Izvleček:
Purpose of the study was to detect hygienic-nutritional habits of Slovene trekkers, alpinists and sport climbers and possibilities of subsequent poisoning; research how trekkers, alpinists and sport climbers care about safety of the food they take with them outdoors, to the mountains or climbing crags. The strategy of cross-section study with descriptive method of work has been used. Gathering of data took place in August and September 2012 with the help of an anonymous online questionnaire. Quantitative data analysis has been elaborated in the SPSS Statistics V19.0 program. Results have shown that trekkers, alpinists and sport climbers (n = 350) usually eat food they bring from home, or combine their own food with that available in mountain huts. Most often their own nourishment consists of imperishable foods. There were cases of food poisoning between respondents during outdoor activities. The chances to consider hygienic principles are rather reduced outdoors. Some statistic differences were established in providing the safety of food regarding gender. Women are more careful when preparing food.

Ključne besede:hygiene of foods, nourishment of sportspeople, trekkers, alpinists, sport climbers

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj