izpis_h1_title_alt

The imperative in natural syntax
Orešnik, Janez (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-80BWQGTJ Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
The framework of this paper is Natural Syntax initiated by the author in the tradition of (morphological) naturalness as established by Wolfgang U. Dressler and Willi Mayerthaler. Natural Syntax is a pseudo-deductive linguistic theory, and this is its most recent version. The naturalness judgements are couched in naturalness scales, which follow from the basic parameters (or "axioms") listed at the beginning of the paper. The predictions of the theory are calculated in what are known as deductions, the chief components of each being a pair of naturalness scales and the rules governing the alignment of corresponding naturalness values. Parallel and chiastic alignment is distinguished and related to Henning Andersen's early work on markedness. The basic idea is to illustrate how a (pseudo)deductive theory of syntax performs if it insists on avoiding abstract solutions, and in particular on excluding any generative component. In this paper the framework of Natural Syntax is applied mostly outside its original domain; namely, to the morphological behaviour of the imperative in various languages.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:impératif, naravna skladnja, skladnja, syntaxe, syntaxe naturelle, velelnik
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano (r6)
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FF - Filozofska fakulteta
Leto izida:2011
Založnik:Znanstvena založba Filozofske fakultete
Št. strani:str. 317-332
Številčenje:Letn. 51
UDK:81'367.625
ISSN pri članku:0024-3922
COBISS.SI-ID:47686754 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:597
Število prenosov:190
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Gradivo je del revije

Naslov:Linguistica
Skrajšan naslov:Linguistica
Založnik:Znanstvena založba Filozofske fakultete
ISSN:0024-3922
COBISS.SI-ID:16075264 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Naslov:Velelnik v naravni skladnji
Izvleček:
Naravna skladnja je deduktivna teorija v razvoju in veja teorije naravnosti. Sodbe o naravnosti so ubesedene v lestvicah naravnosti, ki sledijo iz osnovnih meril (ali "aksiomov"), naštetih v začetku sestavka. Napovedi teorije se izračunavajo v t.i. izpeljavah, katerih glavni sestavini sta par lestvic naravnosti in pravila o ujemanju med soodnosnimi vrednostmi naravnosti. Ločimo vzporedno in križno ujemanje, ki sta v dopolnjevalni razvrstitvi. Križno ujemanje je obvezno v izpeljavah, omejenih na nenaravno okolje. Glavni namen naravne skladnje je določati pogoje, pod katerimi so razmere v nekem jezikovnem gradivu napovedljive. Sestavek je posvečen velelniku v raznih jezikih, in sicer z oblikoslovnega stališča (čista skladnja je upošteta le bolj obrobno). Velelnik je določen kot nenaravna kategorija. Zlasti oblika za drugo osebo ednine je po jezikih nenavadno kratka in zvečine ne kaže razvojne težnje k podaljšanju. Ta okoliščina je v članku osmišljena tako, da je kratkemu velelniku pripisana (nova) slovnična oznaka "skrajšana beseda", ki se z usvajanjem materinščine prenaša iz rodu v rod naravnih govorcev tistega jezika ter je porok za trajnost (stabilnost) velelnikove kratkosti. Kot skrajšane besede so v članku prepoznani tudi rodilniki neednine vrste žab in mest, kot skrajšane zgradbe pa m.dr. spremni stavki poročanega govora.

Ključne besede:velelnik, skladnja, naravna skladnja, impératif, syntaxe, syntaxe naturelle

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj