izpis_h1_title_alt

Pots and food : uses of pottery from Resnikov prekop
Mlekuž Vrhovnik, Dimitrij (Avtor), Ogrinc, Nives (Avtor), Horvat, Milena (Avtor), Žibrat Gašparič, Andreja (Avtor), Gams Petrišič, Marinka (Avtor), Budja, Mihael (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://revije.ff.uni-lj.si/DocumentaPraehistorica/article/view/985/830 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
In this article, we discuss the role of pottery in food-related practices at the Resnikov prekop site on Ljubljansko barje (Ljubljana Marshes). We integrate chemical analyses of organic food residues with typological, technological and functional analyses of pottery. The vessels from Resnikov prekop reveal a broad range of sizes, forms and fabrics, as demonstrated by our analyses. The lipid residue analysis demonstrate that vessels from Resnikov prekop were mostly used for storing and serving different foods derived from terrestrial animals, mostly ruminants.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:neolithic, pottery, lipid analyses, food, Ljubljansko barje
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano (r6)
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FF - Filozofska fakulteta
Leto izida:2013
Založnik:Oddelek za arheologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani
Št. strani:str. 131-146
Številčenje:40
UDK:903.23(441.1/.4:495.88)"634"
ISSN pri članku:1408-967X
DOI:10.4312/dp.40.11 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:53589346 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:513
Število prenosov:142
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Gradivo je del revije

Naslov:Documenta Praehistorica
Skrajšan naslov:Doc. Praehistor.
Založnik:Oddelek za arheologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani
ISSN:1408-967X
COBISS.SI-ID:98765312 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Izvleček:
V prispevku razpravljamo o vlogi lončenine pri praksah, povezanih s pripravo in uživanjem hrane na najdišču Resnikov prekop na Ljubljanskem barju. Integriramo kemične analize organskih ostankov v lončenini s tipološkimi, tehnološkimi in funkcionalnimi analizami lončenine. Posode iz Resnikovega prekopa kažejo veliko variabilnost glede na oblike, velikosti in tehnološke značilnosti, medtem ko analize lipidov kažejo, da so posode uporabljali za shranjevanje in serviranje različnih jedi, pripravljenih iz kopenskih živali, predvsem prežvekovalcev.

Ključne besede:neolitik, lončarstvo, analize lipidov, prehrana, Ljubljansko barje

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj