izpis_h1_title_alt

Vpliv mase jekla in vrste sredstev za gašenje na mehanske lastnosti jekla
Grum, Janez (Avtor), Božič, Slavko (Avtor), Lavrič, Roman (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:doc-2L62J3UO Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Mehanske lastnosti strojnega dela so odvisne od vrste izbranega jekla in od načina toplotne obdelave. V ta namen so bile razvite različne metode za ugotavljanje prekaljivosti jekel, kot sta Jominy-jeva in Grossmann-ova metoda. Jominy-jeve krivulje prekaljivosti so omogočile razvoj ustreznih meril za ocenjevanje prekaljivosti in primerjavo jekel. Lamont in Assimow sta izdelala posebne diagrame, ki omogočajo pri jeklih za poboljšanje predpisovanje ustrezne temperature za visoko popuščanje, ki zagotavlja ustrezne mehanske lastnosti glede na maso strojnega dela in intenzivnost hladilnega medija. V prispevku so prikazani rezultati ohlajevalnih intenzivnosti nekaterih doma razvitih olj in polimernih vodnih raztopin. Izvedeni so bili tudi številni preizkusi merjenja temperature na vzorcih z različnimi masami jekla za poboljšanje, ki dajejo zelo pomembne informacije o hitrostih ohlajanja materiala pri uporabi različnih sredstev za gašenje. Dosežene hitrosti ohlajanja pa za dano jeklo s poznanim kontinuirnim diagramom ohlajanja omogočajo določevanje mikrostrukturnih sprememb in s tem tudi napovedovanje njegove mehanske lastnosti jekla.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:jekla za poboljšanje, sredstvo za gašenje, mikrotrdota, hitrost ohlajanja, intenzivnost ohlajanja
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano (r6)
Tipologija:1.04 - Strokovni članek
Organizacija:FS - Fakulteta za strojništvo
Leto izida:1999
Založnik:Inštitut za kovinske materiale in tehnologije
Št. strani:str. 231-241
Številčenje:Letn. 33, št. 3/4
UDK:669.14.018.298:621.78.08:620.17
ISSN pri članku:1318-0010
COBISS.SI-ID:157866 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:549
Število prenosov:162
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Gradivo je del revije

Naslov:Kovine zlitine tehnologije
Skrajšan naslov:Kovine zlit. tehnol.
Založnik:Inštitut za kovinske materiale in tehnologije, ACRONI, Inštitut Josef Stefan, IMPOL, Fakulteta za strojništvo, Slovensko društvo za tribologijo, METAL, TALUM
ISSN:1318-0010
COBISS.SI-ID:31742209 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Effects of quenching agent and mass of steel on their mechanical properties
Izvleček:
Mechanical properties of a machine part depend on the kind of steel used and heat treatment applied. To this end various methods of determination of through-hardenability of steels, such as Jominy and Grossmann methods, have been developed. The Jominy hardenability curves have made it possible to set up appropriate criteria of evaluation of through-hardenability and mutual comparison of steels. Lamont and Assimow designed special diagrams which enable an engineer to prescribe a suitable high-tempering temperature for heat-treatment steels ensuring the desired mechanical properties with respect to the mass of the machine part and intensity of the cooling medium. The paper presents regarding cooling intensities of some oils of domestic production and of polymeric water solutions. Numerous temperature measurements on heat-treatment steel specimens with different masses were made. They provided very important information on cooling rates for a material when using different quenching agents. The cooling rates attained for a steel permit, for a given steel with a known continuous cooling diagram, determination of microstructural changes, and consequently prediction of mechanical properties of the steel.

Ključne besede:heat treatment steel, quenching agent, microhardness, cooling rate, cooling intensity

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj