izpis_h1_title_alt

Evidentiranje in analiza napak pri površinski obdelavi stolov in miz : diplomsko delo - visokošolski strokovni študij
Šterbenc, Peter (Author), Petrič, Marko (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window, Pavlič, Matjaž (Co-mentor), Šernek, Milan (Reviewer)

URLURL - Presentation file, Visit http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/vs_sterbenc_peter.pdf New window

Abstract
V podjetju, ki se ukvarja z izdelovanjem stolov in miz, so pri površinski obdelavi naleteli na problem pojavljanja napak, ki pa niso bile povezane le z delom in materiali v lakirnici, ampak s celotno proizvodnjo. Ker je število teh napak v zadnjem času naraščalo, je bilo potrebno evidentirati vrsto napak in pogostnost njihovega pojavljanja, poiskati vzroke za njihov nastanek ter predlagati, kako jih odpraviti oziroma popraviti. V enomesečnem obdobju smo v lakirnici dnevno spremljali, katere napake se pojavljajo in koliko jih je. Ugotovili smo, da se na približno 7 % izdelkov pojavijo različne napake. Pridobljeni rezultati so pokazali, da se kot napaka največkrat pojavljajo razpoke v lesu. Predlagamo, da je napake potrebno odpraviti, če je le možno, tam kjer nastanejo, torej v različnih oddelkih tehnološkega procesa izdelave in ne šele na koncu pri površinski obdelavi, ko se napake pokažejo. Vsaj nekatere napake bi bilo namreč možno odpraviti že pred začetkom površinske obdelave in ne bi toliko ovirale dela v lakirnici kot sedaj. Vsi ukrepi, ki so bili po raziskavi sprejeti, so pripomogli, da se je število napak v lakirnici pričelo zmanjševati.

Language:Slovenian
Keywords:pohištvo, površinska obdelava, površinski premazi, napake
Work type:Undergraduate thesis (m5)
Tipology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:BF - Biotechnical Faculty
Year:2012
Publisher:[P. Šterbenc]
Number of pages:VIII, 34 f.
Place:Ljubljana
UDC:630*829.1
COBISS.SI-ID:1991049 Link is opened in a new window
Views:656
Downloads:101
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only to logged in users.
:
Share: Bookmark and Share

Secondary language

Language:English
Abstract:
In the company which produces chairs and tables, we encountered the problem of appearance of defects during the surface finishing process, which were not only related to the work and materials used in the Wood Finishing Department. Due to the fact that the number of the defects had increased recently it was necessary to record the type of defects and the frequency of their emergence, to find the reasons for them and to suggest how to eliminate or correct them. Over the period of one month, the type and the number of defects occurring in the Wood Finishing Department were monitored daily. It was found out that the variety of defects occurred on approximately seven percent of products. The results obtained proved that cracks in the wood occurred most frequently. We suggest that the defects should be eliminated, if possible, where they first appear, i.e. in different sections during the technological process and not only at the end, during surface treatment, when the defects are made evident. It would be possible to eliminate some defects before surface treatment is carried out, so the work in the Wood Finishing Department would not be impeded as much as it is at present. All the measures which were taken after the monitoring have contributed to the decrease of defects in the Wood Finishing Department.

Keywords:furniture, surface treatment, surface coating, defect

Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back