izpis_h1_title_alt

Les kot izrazilo in okras identitetne arhitekture večinskega stavbarstva
Deu, Živa (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-AV0G3U4N Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
V oblikovanju večinskega stavbarstva z izpostavljeno funkcijo in konstrukcijo, ki še danes identitetno sooblikuje slovenske kulturne krajine, je bilo vseskozi vidno tudi skromno in posebno likovno oblikovanje. Posebno zato, ker so bile v primerjavi z "visoko arhitekturo" vse stilne usmeritve, ki so v prostor prihajale s severa in juga, z vzhoda in zahoda, prevzete poenostavljeno in so prežete z nešteto podrobnostmi, ki so povezane s tradicijo. V svojevrstno prevrednotenje novosti so poleg navezave na tradicijo vpete tudi tvorne poteze v okolju delujočih domačih umetnikov, mojstrov in samoukov, ki so svoje znanje z izjemnim posluhom prilagodili splošnemu okusu naročnikov. Takjo se v ohranjenih oblikovanih in okrašenih stavbnih členih identitetnega večinskega stavbarstva, med katerimi imajo svoje mesto tudi leseni izdelki, kaže posebna in kakovostna prilagoditev likovnih vplivov iz širšega okolja obstoječemu kulturnemu prostoru. Zato umetnost oblikovanja lesenih stavbnih členov, ki je dosegla svoj vrhunec v 17,18. in 19. stoletju in se kaže v raznoliki ornamentiki, ki je v posmeznih pokrajinah bolj ali manj razpoznavna in tipološko določljiva, ni samo pljudno poučna, ampak pomeni tudi kulturno vrednoto, ki jo moramo ohranjati in nadgrajevati.

Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano (r6)
Tipologija:1.02 - Pregledni znanstveni članek
Organizacija:FA - Fakulteta za arhitekturo
Leto izida:2001
Založnik:Zveza društev inženirjev in tehnikov gozdarstva in lesarstva Slovenije
Št. strani:str. 202-208
Številčenje:Letn. 53, št. 6
UDK:72
ISSN pri članku:0024-1067
COBISS.SI-ID:1111940 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:580
Število prenosov:95
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Gradivo je del revije

Naslov:Les
Skrajšan naslov:Les
Založnik:UL, Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesarstvo
ISSN:0024-1067
COBISS.SI-ID:13940224 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Wood as expression and decoration of identity of majority architecture
Izvleček:
In majority buildings design, with exposed function and construction, which even today identity forms the Slovenian cultural landscape, always modest and particular artistic forming was presented. Specially because, in comparison with "high architecture", all style directions, which comes in our area from south and north, from east and west, had been taken over simplified, and are imbued with countless details, which are linked to our tradition. In peculiar transevaluation of novelties, among those, attached to tradition tied also creative lines in the milieu of working domestic artists, skill workers and self taught workers, whose work have been with exeptional ear adapted on general taste of persons who placed the order. In preserved shaped and ornamented building parts majority identity building among them have place also the wooden parts, is seen special and quality acommodation of artistic influences from copmprehensive environment to the existing cultural area. Art of forming wooden building parts, which have reached it`s culmination in 17, 18. and 19. century and which was being seen in diverse ornamentation, indifferent regions less or more known and tipologically defined, is not only popularly educational but also a sign of cultural valuableness, which we must preserving and upgrading.


Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj