izpis_h1_title_alt

Montažna gradnja in vidna podoba slovenskih mest in naselij
Deu, Živa (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-5QGFT87U Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Vsestransko razvrednotenje bivalnega okolja je osnovni vzrok, da so se v svetu oblikovale nove usmeritve, ki temeljijo na drugačnem, naravi in okolju prijaznem, trajnostnem (sustainable development) urejanju prostora. Na podlagi splošnih usmeritev trajnostnega prostorskega razvoja so se oblikovala tudi podrobna vrednostna in normativna določila za urejanje naselij. V njih je urbanistično in arhitekturno delo usmerjeno v načrtovanje skladno z naravnimi danostmi in skladno z za to okolje značilno oblikovanimi, identitetnimi grajenimi strukturami. Študije in podrobne analize so namreč pokazale, da vsebujejo oblikovana merila v preteklosti razvite graditeljske kulture številne vrednote, ki so v skladu z načeli trajnostnega razvoja, njihovo upoštevanje pa je pomembno tudi za ohranjanje vedno bolj pomembnih razlik med oblikovanimi različnimi kulturnimi okolji, ki močno vplivajo na kakovost bivanja. Montažna gradnja je tako kot klasična gradnja sestavni del novih procesov v razvojnem oblikovanju naselij. Da bi dosegi zastavljeni cilj, bodo potrebne korenite spremembe tudi v arhitekturnem oblikovanju montažnih hiš. Njihova današnja arhitektura podoba, posebej tistih stavb, ki jih v našem prostoru postavljamo neposredno prenesene iz tujih okolij, namreč ni prilagojena v slovenskem prostoru raznolikim naravnim danostim in obstoječim, značilnim grajenim strukturam.

Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano (r6)
Tipologija:1.02 - Pregledni znanstveni članek
Organizacija:FA - Fakulteta za arhitekturo
Leto izida:2005
Založnik:Zveza društev inženirjev in tehnikov gozdarstva in lesarstva Slovenije
Št. strani:str. 387-392
Številčenje:Letn. 57, št. 12
UDK:69
ISSN pri članku:0024-1067
COBISS.SI-ID:1845636 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:617
Število prenosov:96
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Gradivo je del revije

Naslov:Les
Skrajšan naslov:Les
Založnik:UL, Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesarstvo
ISSN:0024-1067
COBISS.SI-ID:13940224 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Izvleček:
General degradation of the living environment is the basic reason for the formation of new directions on the international level, which are based on different, nature and environment friendly, environment sustainable settling of the space. On the basis of sustainable development's general directions of the space, new, also detailed valuable and normative definitions for organizing settlements have been formed. The urban and architectural work in them is directed to planning accordant with given natural possibilities and inaccordance with the typically formed and identically built structures (the entire protection of building heritage). The studies and detailed analyses have shown that comprised standards of the developed-in-the-past building culture, consist of numerous valuable characteristics, which are in accordance with the principles of constant development, their consideration is also important for the preservation of the more and more important differencies between the existing diverse cultural environments. Prefabricated building, just like classical building, is a constituent part of new process in developmental forming of settlements. To attain the aim, radical changes in the architectural design of prefabricated houses will be needed, because their architecture nowadays is global, cosmopolitan and not adapted to the different natural conditions and to the existent, typically built structures in the Slovene space.


Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj