izpis_h1_title_alt

Neolithisation in southwest Asia - the path to modernity
Watkins, Trevor (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-01FHBJ2R Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Two questions are discussed that turn out to be related. The first was posed originally by Robert Braidwood more than fifty years ago, and concerns why farming was adopted in south-west Asia early in the Neolithic, and not earlier. The second concerns the usually opposed processualist and post-processualist approaches to the Neolithic. The paper seeks to model the processes at work through the Epi-palaeolithic and early Neolithic, showing how the trend towards sedentism and storage of food resources coincided with the emergence of fully symbolic cognitive and cultural faculties. The former fed more mouths, and led to the adoption of farming practices that further intensifiedfood productivity. The latter made possible and desirable the symbolic construction of large, permanently co-resident communities. The spread of farming may then be understood as the expansion of a complex way of life that involved communities living together in larger groups, with denser, richer cultural environments, controlling not only the built environment of their own settlements, but also the productivity of the agricultural environments that surrounded them.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:Epi-palaeolithic, neolithic, cognitive archaeology, cultural evolution, origins of farming
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano (r6)
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FF - Filozofska fakulteta
Leto izida:2006
Založnik:Oddelek za arheologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani
Št. strani:str. 71-88
Številčenje:33
UDK:903'12/'15(5-011.5) ''633/634'':314.17
ISSN pri članku:1408-967X
COBISS.SI-ID:33008226 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:309
Število prenosov:115
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Gradivo je del revije

Naslov:Documenta Praehistorica
Skrajšan naslov:Doc. Praehistor.
Založnik:Oddelek za arheologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani
ISSN:1408-967X
COBISS.SI-ID:98765312 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Izvleček:
Razpravljamo o dveh vprašanjih, za kateri se je izkazalo, da sta povezani. Prvo je zastavil Robert Braidwood pred več kot petdesetimi leti in se ukvarja s tem, zakaj je bilo poljedelstvo sprejeto v jugozahodni Aziji v zgodnjem neolitiku in ne prej. Drugo pa se nanaša na nasprotujoče se procesualne in post-procesualne pristope v neolitiku. V članku skušam modelirati proces, ki je deloval v času epi-paleolitika in zgodnjega neolitika. Pokažem, kako je trend v smeri sedentizma in shranjevanja hrane sovpadal s pojavom čisto simbolnih, kognitivnih in kulturnih zmožnosti. Prvo je nasitilo več ust in je pripeljalo do sprejema kmetijskih praks, ki so pospešile proizvodnjo hrane. Drugo pa je oblikovalo takrat mogočo in željeno simbolno strukturo velikih, sobivajočih in stalno naseljenih skupnosti. Širitev kmetovanja lahko tako razumemo kot ekspanzijo kompleksnega načina življenja, ki je vključevalo življenje velikih skupnosti druge ob drugi, bogato kulturno okolje in nadzor vasi in polj ter pašnikov, ki so jih obkrožali.

Ključne besede:kulturna evolucija, poljedeljstvo, neolitik, jugozahodna Azija, kognitivna arheologija

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj