izpis_h1_title_alt

Citokinski sistem OPG/RANKL/RANK pri ledvični osteodistrofiji
Avberšek-Lužnik, Ivica (Avtor), Pečovnik-Balon, Breda (Avtor), Adamlje, Anton (Avtor), Rus, Igor (Avtor), Marc, Janja (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:doc-2OIV277Z Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Ledvična osteodistrofija je pogost zaplet pri bolnikih s končno ledvično odpovedjo, ki se zdravijo s hemodializo (HD). Ključni regulatorji kostnega obrata pri ledvični osteodistrofiji,kalciotropni hormoni, delujejo preko sistema OPG/RANKL/RANK. Delovanje tega sistema modulirajo interlevkini, kalcitriol in paratiroidni hormon (PTH). Namen nase raziskave je dokazati, da ima ta sistem pomembno vlogo v patogenezi ledviène osteodistrofije in predstavlja enega od mehanizmov delovanja PTH na kostno tkivo. Metode V raziskavo smo vkljuèili 106 HD bolnikov (s povpreèno starostjo 60 let) in 50 zdravih oseb (s povpreèno starostjo 64 let). V serumskih vzorcih bolnikov in kontrolnih oseb smo izmerili koncentracije osteoprotegerina (OPG), liganda receptorja za aktivator jedrnega dejavnika B (RANKL), na tartarat rezistentnekisle fosfataze 5b (TRAP 5b), preènih povezovalcev kolagena (CTX), kostne alkalne fosfataze (BALP), osteokalcina (OC) in PTH Primerjali smo rezultate meritev pri kontrolni skupini in bolnikih na HD. Ocenili smo povezavo med OPG in RANKL ter kazalci kostnega obrata. Analizirali smo tri najpogostejse polimorfizme v promotorski regiji OPG in ovrednotili njihov vpliv na koncentracije OPG. Za statistično analizo smo uporabili statistični program SPSS za okolje Windows. Rezultati Pri bolnikih na HD so priblizno 3-krat visje serumske koncentracije OPG (0,804 Žgžl) kot pri zdravih osebah (0,272 Žgžl), serumske koncentracije RANKL (1,36 pmolžl) pa 1,66-krat visje (0,82 pmolžl). Serumske koncentracije OPG se pri bolnikih, ki se zdravijo s kalcitriolom,ne razlikujejo znaèilno (p = 0,355), medtem ko so koncentracije RANKL pri bolnikih s terapijo visje (p = 0,001) kot pri tistih brez nje. Tudi pri razdelitvi bolnikov na HD v tercile PTH so znaèilno visje koncentracije OPG v spodnjem, RANKL pa v zgornjem tercilu (p <0,001). OPG ni koreliral s kazalci razgradnje, med kazalci tvorbe pa samo z osteokalcinom. RANKL je v nasprotju z OPG dobro koreliral s PTH, z OC in CTX. Trije polimorfizmi (149 T C, 163 A G, 950 T C) v promotorju gena za OPG ne vplivajo na izrazanje gena in s tem posledièno na njegove serumske koncentracije. Zakljuèki Nasi rezultati so potrdili dokaze studij in vitro o inhibicijskem delovanju PTH na tvorbo OPG in o njegovih stimulatornih uèinkih na tvorbo RANKL. Koncentracije OPG so bile najvisje pri bolnikih na HD v prvem, koncentracije RANKL pa v tretjem tercilu PTH. Pri bolnikih na HD z visokim obratom je zaradi učinkov PTH poruseno ravnotezje v sistemu OPG/RANKL/RANK in pospesena razgradnja kostnega tkiva. Rezultati potrjujejo vpletenost citokinskega sistema OPG/RANKL/RANK v patogenezo ledvične osteodistrofije.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:osteoprotegerin, RANKL, ledvična osteodistrofija, analiza
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano (r6)
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FFA - Fakulteta za farmacijo
Leto izida:2007
Založnik:Slovensko zdravniško društvo
Št. strani:str. 669-675
Številčenje:Let. 76, št. 11
UDK:612
ISSN pri članku:1318-0347
COBISS.SI-ID:2223985 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:1052
Število prenosov:151
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Gradivo je del revije

Naslov:Zdravniški vestnik
Založnik:Slovensko zdravniško društvo
ISSN:1318-0347
COBISS.SI-ID:32893696 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:OPG/RANKL/RANK cytokine system in renal osteodystrophy

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj