izpis_h1_title_alt

Effect of 3 s reheating on Charpy notch toughness and hardness of martensite and lower bainite
Kosec, Gorazd (Avtor), Vodopivec, Franc (Avtor), Smolej, Anton (Avtor), Vojvodič-Tuma, Jelena (Avtor), Jenko, Monika (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-H0QPIKMN Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
The 0.1C 0.032Nb fine grained steel was heat treated to fine and coarse grained lower bainite and martensite. Half of specimens was reheated for 3 s at 750 °C with current conduction. Charpy notch tests were performed in temperatr[!]ure range from -200 °C to 60 °C, room temperature hardness determined and microstructure and fracture surface examined with SEM. Notch toughness and transition temperature are similar for lower bainite and delivered steel and much lower for martensite. After reheating, noth toughness was decreased for about ten times for lower bainite and the cleavage temperature increased for about 80 °C. Both changes were much lower for martensite and for as delivered steel. The effect of reheating on hardness was different for different microstructure and much smaller as for notch toughness.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:microalloyed structural steel, lower bainite, martensite, reheating, notch toughness, cleavage temperature, hardness
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano (r6)
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:NTF - Naravoslovnotehniška fakulteta
Leto izida:2010
Založnik:Inštitut za kovinske materiale in tehnologije
Št. strani:str. 349-355
Številčenje:Letn. 44, št. 6
UDK:669.14.018.62:621.791.05
ISSN pri članku:1580-2949
COBISS.SI-ID:841898 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:490
Število prenosov:210
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Gradivo je del revije

Naslov:Materiali in tehnologije
Skrajšan naslov:Mater. tehnol.
Založnik:Inštitut za kovinske materiale in tehnologije
ISSN:1580-2949
COBISS.SI-ID:106193664 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Naslov:Vpliv 3 s pogrevanja na Charpyjevo zarezno žilavost in trdoto martenzita in spodnjega bainita
Izvleček:
V drobnozrnatem jeklu z 0.1 C in 0.32 Nb je bila s toplotno obdelavo ustvarjena mikrostruktura iz martenzita in spodnjega bainita. Polovica preizkušancev je bila nato zmova segreta 3 s pri 750 °C z električnim tokom. Charpy preizkusi so bili izvršeni v razponu temperature od -200 °C do +60 °C, trdota izmerjena pri sobni temperaturi, mikrostruktura in prelomne površine pa pregledane v SEM. Zarezna žilavost in prehodna temperatura sta podobni za dobavljeno jeklo in spodnji bajnit in nižji za martenzit. Po ponovnem segretju je bila zarezna žilavost zmanjšana za okoli 10 krat, temperatura cepilnega preloma pa povečana za okoli 80 °C za spodnji bainit. Obe spremembi sta bili mnogo manjši pri martemnzitu. Vpliv ponovnega segravanja je bil manjši pri trdoti in različen pri različni mikrostrukturi.

Ključne besede:mikrolegirano jeklo, spodnji bainit, martenzit, ponovno segrevanje, zarezna žilavost, temperatura cepilnega preloma, trdota

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj