izpis_h1_title_alt

Postopek izločitve dokazov po noveli ZKP-K
Žaucer, Martina (Author)

URLURL - Presentation file, Visit http://www.odv-zb.si/upload/revija/ODVETNIK%20st%2058_vARHIV.pdf This link opens in a new window

Abstract
Avtorica se v prispevku ukvarja z vprašanji postopka izločitve dokazov, kot ga ureja z novelo ZKP-K spremenjena procesna ureditev. Uvodoma predstavi nekaj izhodišč, v nadaljevanju pa se posveti vprašanjem postopka izločitve. Najprej predpostavke ekskluzijskega postopka razdeli na materialne in procesne ter jih na kratko predstavi. Nadaljuje z obravnavo pravil trditvenega in dokaznega bremena, na koncu pa se usmeri še k vprašanju pristojnosti za odločitev in pravnim sredstvom. Pri tem opozori na spremembe, ki jih prinaša novela ZKP-K, in na najbolj pereča vprašanja, ki so sodno prakso zaznamovala doslej in med katerimi nekatera še vedno ostajajo brez odgovorov. Prispevek se konča s sklepnim razmišljanjem avtorice o dveh poudarkih, pomembnih za razvoj instituta ekskluzije v slovenski sodni praksi v prihodnje. Prvi je povezan s pristopom zakonodajalca k vprašanju normiranja navedenega instituta, drugi pa z njegovo odgovorno uporabo s strani zagovornikov v konkretnih kazenskih zadevah.

Language:Slovenian
Keywords:kazenski postopek, kazensko procesno pravo, dokazi, izločitev dokazov, zakonodaja, Slovenija
Work type:Not categorized (r6)
Tipology:1.04 - Professional Article
Organization:PF - Faculty of Law
Year:2012
Number of pages:str. 13-17, 63
Numbering:Leto 14, št. 4
UDC:343.14(497.4)
ISSN on article:1408-9440
COBISS.SI-ID:3623112 Link is opened in a new window
Views:2329
Downloads:145
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only to logged in users.
:
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Record is a part of a journal

Title:Odvetnik
Shortened title:Odvetnik
Publisher:Odvetniška zbornica Slovenije
ISSN:1408-9440
COBISS.SI-ID:2334033 This link opens in a new window

Secondary language

Language:English
Title:Exclusion of evidence pursuant to the novel of the Criminal Procedure Act (ZKP-K)
Abstract:
Author is dealing with the problem of exclusion of evidence which is regulated with the newest novel of the ZKP. In the beginning she presents the basic legal questions, and thereafter she concentrates on the exclusion procedure. Firstly she tries to differ, and to present, the material and procedural supposition of exclusion of evidence. Thereafter she continues with the problems of burden of proof, and at the end she presents the issues of competence and legal means. She points out the changes brought by the novel ZKP-K, and most burning questions of the jurisprudence, now and in the future. She concludes the article by stressing two things which are important for development of exclusion in Slovenian jurisprudence. The first is the legislative regulation of this institute, and the second is the responsible application in criminal procedures by defenders.


Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back