izpis_h1_title_alt

Energijska učinkovitost sušilnega postopka v različnih tehnologijah predelave žaganega lesa : diplomsko delo - visokošolski strokovni študij
Obronek, Franc (Avtor), Gorišek, Željko (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, Gornik Bučar, Dominika (Recenzent)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/vs_obronek_franc.pdf Novo okno

Izvleček
Pri 3 načinih predelave (A - tehnično sušenje svežega žaganega lesa do ciljne vlažnosti 8 %; B - sušenje svežega žaganega lesa na prostem do območja nasičenja vlaken in tehnično dosuševanje elementov do ciljne vlažnosti; C - razžagovanje svežega žaganega lesa v elemente in tehnično sušenje elementov dokončne vlažnosti) in nadaljnjim sušenjem žaganega lesa smo primerjali čase sušenja, vso porabo energije, specifično porabo energije, toplotno učinkovitost in energijsko vrednost lesnih ostankov. Izračune smo izvedli z računalniškim programom, ki je omogočal variiranje vhodnih parametrov in proučevanje njihovega vpliva na analizirane vrednosti. Najvišjo toplotno učinkovitost, najkrajše čase sušenja in najmanjšo kapaciteto sušilnih komor dosežemo pri razžagvanju svežega žaganega lesa v elemente (C), vendar pa je tveganje večje, kalorična vrednost ostankov pa nižja. Energijsko najpotratnejše je sušenje žaganega lesa (A), zahteva pa tudi največje kapacitete sušilnih komor. Z izvajanjem predsušenja na prostem podaljšamo čas sušenja, bistveno pa se zmanjša vsa poraba energije in potrebne kapacitete komor. S pravilno izbiro tehnologije predelave lesa in sušenja pridobimo oziroma prihranimo energijo (razmerje med porabljeno in pridobljeno energijo je 1 : 7,12).

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:bukovina, žagan les, sušenje lesa, trajanje sušenja, poraba energije
Vrsta gradiva:Diplomsko delo (m5)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2010
Založnik:[F. Obronek]
Št. strani:IX, 48 f.
Kraj:Ljubljana
UDK:630*847.275
COBISS.SI-ID:1796233 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:505
Število prenosov:126
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na: Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Izvleček:
Among 3 different methods of sawmill processing and drying of wood (A - technical drying of fresh sawn timber to the target moisture content of 8 %, B- drying of fresh sawn wood in the open area to the fibre saturation and technical drying elements to target moisture content; C - cutting fresh sawn timber elements and technical elements to the final drying moisture content), the drying times, total energy consumption, specific energy consumption, energy efficiency and energy value of wood residues were compared. Using a new computer programme the influence of different outside parametres on examined values was analyzed. Cutting fresh sawn timber into elements (C), the maximum thermal efficiency, the shortest drying times and the minimum capacity of drying chambers are achieved, but the higher risk and lower calorific value of residue. Most energy consumed in drying of sawn wood (A) also requires the maximum capacity of drying chambers. Implementing drying outdoor extends drying time, substantially reduces total energy consumption and necessary capacity chambers. Selecting proper technology, wood processing and drying, we obtained substantial energy savings (relation between consumed and produced energy is 1 : 7,12).

Ključne besede:beechwood, sawn wood, wood drying, drying time, energy consumption

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj