izpis_h1_title_alt

Odnos dijakov in študentov do odgovornega ravnanja s hrano
ID Kostanjevec, Stojan (Avtor), ID Krištof, Anja (Avtor), ID Erjavšek, Martina (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://pefprints.pef.uni-lj.si/5644/ Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Zavržki hrane predstavljajo okoljski problem, saj s hrano, ki jo zavržemo, obremenjujemo okolje. Preprečevanje nastankov zavržkov hrane je lahko pomembno vzgojno in izobraževalno področje vzgojno-izobraževalnih ustanov. Namen raziskave je bil, da se ugotovi količina zavržene hrane v opazovani dijaški in študentski restavraciji, se identificira vzroke za nastanek zavržkov hrane in se oblikujejo predlogi za zmanjšanje količine zavržkov hrane, ki nastanejo v okviru prehranske oskrbe dijakov in študentov. V vzorec je bilo vključenih 59 dijakov in 60 študentov, ki so bili abonenti restavracije 123 PEF na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Postopek zbiranja podatkov je bil anketiranje. Količina zavržene hrane se je ugotavljala s 15-dnevnim spremljanjem količine ostankov hrane, ki so nastali pri uživanju malice dijakov in kosil študentov. Rezultati so pokazali, da je skupna povprečna dnevna količina zavržene hrane 40,90 kg. Analiza količine zavržkov hrane na dijaka pa je pokazala, da je dijak dnevno zavrgel 0,10 kg hrane. Najpogostejši vzroki za nastanek zavržkov hrane so povezani predvsem s preveliko količino ponujenih porcij jedi in časom serviranja malice. Količino zavržene hrane bi lahko zmanjšali z izborom velikosti porcij jedi, z uvedbo samopostrežne ponudbe jedi, možnostjo odnašanja ostankov hrane domov in kasnejše uživanje in z vključevanjem dijakov in študentov v načrtovanje ponudbe hrane. Ocenjujemo, da bi vzgojno-izobraževalne ustanove in ponudniki prehranskih storitev lahko vplivali na zmanjšanje količine zavržkov hrane z izvajanjem vzgojno-izobraževalnih dejavnosti, s katerimi bi ozaveščali dijake in študente o odgovornem ravnanju s hrano.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:dijaki
Vrsta gradiva:Drugo
Tipologija:1.10 - Objavljeni povzetek znanstvenega prispevka na konferenci (vabljeno predavanje)
Organizacija:PEF - Pedagoška fakulteta
Leto izida:2018
Št. strani:761-771
PID:20.500.12556/RUL-106919 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:12352841 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:27.03.2019
Število ogledov:686
Število prenosov:94
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The attitude of pupils and students towards responsible food management
Izvleček:
Food waste is an environmental problem, because the food that is discarded burdens the environment. Preventing food waste can be an important educational topic for educational institutions. The purpose of our research was to determine the amount of food waste in the observed pupil and student restaurants, to identify what causes the discarding of food and to formulate proposals for reducing the amount of discards that are created in the context of nutritional care for pupils and students. The sample included 59 pupils and 60 students who were the subscribers of the PEF 123 restaurant at the Faculty of Education in Ljubljana. The process of data collection was the survey. The amount of food waste was determined by a 15-day monitoring of the amount of food leftovers from pupil and student lunches. The results showed that the average daily amount of total food waste was 40.90 kg. The quantitative analysis of food waste per pupil showed that a pupil left unconsumed 0.10 kg of food a day. The most common causes of food waste are mainly related to the excessive amounts of dishes served at meals. The amount of food waste could be reduced by choosing the size of food portions, by introducing self-service, the possibility of taking food leftovers home for later consumption, and by involving pupils and students in food supply planning. We estimate that educational institutions and 762 food service providers could have an impact on reducing the amount of food waste by conducting educational activities to raise the pupils’ and students' awareness of responsible food behavior.

Ključne besede:attitude to waste food

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj