izpis_h1_title_alt

Oralna imunoterapija za zdravljenje alergij na hrano
ID Kralj, Urška (Avtor), ID Oven, Irena (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (751,65 KB)
MD5: CC33B20B69158D34FAEB6AF773D14555

Izvleček
Alergija na hrano je potencialno smrtno nevarna imunska reakcija, ki jo običajno sprožijo neškodljivi antigeni proteinov hrane. Razširjenost alergij na hrano raste, do danes pa ne obstaja nobena odobrena terapija zdravljenja razen izogibanja alergena hrane ter zdravljenja akutnih alergijskih reakcij z vbrizganjem epinefrina. Oralna imunoterapija predstavlja obetajočo terapevtsko alternativo, kjer pacienti uživajo majhne, a postopoma večje količine alergena tekom več mesecev, vendar je povezana s pogostimi alergijskimi reakcijami. Medtem ko je desenzibilizacija ali zmanjšana reaktivnost na alergen hrane, dosežena pogosto, indukcija dolgotrajne tolerance še ni bila vzpostavljena. V delu se bom osredotočila na glavne dosežke in nedavne napredke v oralni imunoterapiji za zdravljenje pogostih alergij na hrano, kot so arašidi, kravje mleko, jajca in pšenica.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:oralna imunoterapija, alergija na hrano, zdravljenje, alergeni, toleranca
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[U. Kralj]
Leto izida:2018
PID:20.500.12556/RUL-102594 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:57.083.3:612.39(043.2)
COBISS.SI-ID:9058169 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:05.09.2018
Število ogledov:2406
Število prenosov:347
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Oral immunotherapy for food allergy
Izvleček:
Food allergy is potentially life-threatning immune reaction, triggered by normally innocous food protein antigens. The prevalence of food allergy is rising, but there is no approved therapy apart from avoidance of allergenic foods and treatment of acute allergic reactions with injectable epinephrine. Oral immunotherapy is a promising therapeutic alternative, in which patients consume small, but gradually increasing alergen doses over many months, but it is associated with frequent allergic reactions. While desensitization, or reduced reactivity to food alergens, is often achieved, the induction of long term tolerance has not yet been established. In this work I will focus on main acchivements and recent progres in oral immunotherapy for treatment of common food alergies, such as peanut, cow's milk, hen's egg and wheat.

Ključne besede:oral immunotherapy, food allergy, treatment, allergens, tolerance

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj