izpis_h1_title_alt

Vpliv skladiščenja na nekatere parametre matičnega mlečka
Žohar, Tjaša (Avtor), Bertoncelj, Jasna (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,07 MB)
.pdfPDF - Priloga, prenos (318,19 KB)

Izvleček
Namen diplomskega dela je bil ugotoviti, kakšen vpliv ima način shranjevanja na izbrane parametre matičnega mlečka. Dvanajst vzorcev slovenskega matičnega mlečka smo 6 mesecev skladiščili v hladilniku oz. zamrzovalniku in jim določili vsebnost vode, vsebnost beljakovin, kislost, vrednost pH in barvo; izvedli pa smo tudi kromogeno reakcijo. Vsi obravnavani parametri matičnega mlečka so ustrezali kriterijem kakovosti mednarodnega standarda ISO. Razlike med svežim in skladiščenim matičnim mlečkom so bile majhne (manj kot 10 %, v nekaterih primerih tudi manj kot 0,5 %). Vsebnost beljakovin in vrednost pH sta se med shranjevanjem zmanjšala; spremembe so bile večje pri matičnem mlečku, shranjenem v hladilniku, kot pri matičnem mlečku, shranjenem v zamrzovalniku. Kislost matičnega mlečka se je med shranjevanjem v zamrzovalniku povečala, medtem ko se je kislost matičnega mlečka, shranjenega v hladilniku, zmanjšala. Barva matičnega mlečka je med shranjevanjem postala temnejša. Spremembe barve so bile večje pri matičnem mlečku, shranjenem v hladilniku. Kromogena reakcija je pokazala, da se barva svežega matičnega mlečka razlikuje od barve matičnega mlečka, shranjenega na sobni temperaturi. Ta reakcija je uporabna za hitro oceno svežosti matičnega mlečka.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:matični mleček, skladiščenje, zmrzovanje, kemijska sestava, fizikalno-kemijske lastnosti
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2018
Založnik:T. Žohar]
UDK:638.17:543.2/.9
COBISS.SI-ID:4929400 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:216
Število prenosov:233
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na: Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The influence of storage on some parameters of Royal jelly
Izvleček:
The aim of this research was to determine the influence of storage on the selected parameters of royal jelly. Twelve samples of Slovenian royal jelly were stored for 6 months in the refrigerator or in the freezer and analysed on the contents of water and protein, acidity, pH value, colour and chromogenic reaction. All parameters of royal jelly corresponded to the quality criteria of the ISO international standards. The differences between fresh and stored royal jelly were small (less than 10 %, in some cases even less than 0.5 %). The protein content and the pH value decreased during storage; the changes were higher in the royal jelly stored in the refrigerator than in the royal jelly stored in the freezer. The acidity of royal jelly increased during storage in the freezer, while the acidity of the royal jelly stored in the refrigerator decreased. The colour of royal jelly became darker during storage. Changes in colour were higher in royal jelly stored in the refrigerator. Chromogenic reaction revealed that the colour of royal jelly stored at room temperature was different from that of fresh royal jelly. This reaction can thus be used for quick evaluation of royal jelly freshness.

Ključne besede:royal jelly, storage, freezing, chemical composition, physicochemical properties

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj