Ključne besede: bakterije, Campylobacter jejuni, črevesne okužbe, adhezivnost, invazivnost, znotrajcelična preživljivost, probiotične bakterije, Lactobacillus, celični model prašičjih črevesnih epitelijskih celic, celice CLAB, celice PSI cl.l, živost celičnih kulturCelotno besedilo (datoteka, 1,84 MB)
Ključne besede: protimikrobne snovi, rastlinski izvlečki, alpske rastline, kraške rastline, zdravilne rastline, fitokemikalije, fenolne spojine, kumarini, mehanizmi delovanja, zaviranje rasti, quorum sensing, biofilm, patogeni mikroorganizmi, črevesne bakterije, etnobotanikaCelotno besedilo (datoteka, 971,91 KB)
Ključne besede: črevesna mikrobiota, bakterije, disbioza, razvoj črevesne mikrobiote, imunost, alergije, centralni živčni sistem, debelost, diabetes mellitusCelotno besedilo (datoteka, 1,18 MB)
Ključne besede: bakterije, Campylobacter jejuni, filmotvornost, odpornost proti antibiotikom, genotipizacija, PFGE, MLST, naravne protimikrobne učinkovine, Euodia ruticarpa, evokarpin, humane črevesne epitelne celice, mukus, bakteriofagi, disertacijeCelotno besedilo (datoteka, 3,49 MB)
Ključne besede: probiotične bakterije, Lactobacillus sp., učinkovitost probiotičnih bakterij, adhezivnost, invazivnost, Campylobacter jejuni, celične kulture, črevesne epitelijske celice, B1OXI, PSI cl. 1, celični insertiCelotno besedilo (datoteka, 1,57 MB)