1. Fermentacija koncentrirane sirotke z izbranimi laktobacili, osamljenimi iz črevesne sluznice prašičevNataša Vehar, 2010, diplomsko delo Ključne besede: sirotka, laktobacili, probiotiki, črevesna mikroflora, prehrana živali, krma, prehranski dodatki Celotno besedilo (datoteka, 701,03 KB) |
2. Izraba odpadne kisle sirotke za gojenje laktobacilov s probiotičnim potencialomTjaša Žohar, 2021, magistrsko delo Ključne besede: kisla sirotka, stranski produkt, uporaba sirotke, laktobacili, probiotične bakterije, bioproces, kvasni ekstrakt, mikrobiološke metode, bioreaktor Celotno besedilo (datoteka, 3,67 MB) |
3. Evaluation of propidium monoazide real-time PCR for enumeration of probiotic lactobacilli microencapsulated in calcium alginate beadsNemanja Mirković, Bojana Bogovič Matijašić, Viktor Nedović, Klemen Oketič, Tanja Obermajer, Z. Radulović, Steva Lević, 2015, izvirni znanstveni članek Ključne besede: mikrobiologija, probiotiki, laktobacili, PCR v realnem času Celotno besedilo (povezava drugam) |
4. Vpliv izbranih rastlinskih učinkovin na rast in adhezivnost bakterij rodov Enterococcus in LactobacillusBlaž Grobin, 2017, magistrsko delo Ključne besede: rastlinski izvlečki, enterokoki, laktobacili, mikrodilucija v tekočem gojišču, minimalna inhibitorna koncentracija, vpliv na rast, adhezivnost, protimikrobna učinkovitost Celotno besedilo (datoteka, 2,73 MB) |
|
6. Odpornost laktobacilov iz sirov proti tetraciklinu in eritromicinuMonika Koren, 2018, magistrsko delo Ključne besede: siri, laktobacili, mikrobiota sira, odpornost proti antibiotikom, eritromicin, tetraciklin, geni za odpornost Celotno besedilo (datoteka, 2,49 MB) |
7. Identifikacija telesnih tekočin človeškega izvora s pomočjo biomarkerjev informacijske RNAGavrilo Hadžić, 2016, magistrsko delo Ključne besede: identifikacija, telesne tekočine, mRNK, vaginalni izločki, mucin 4, fosforilirani proteini, staterin, histatin 3, menstrualna kri, matriksne metaloproteinaze, laktobacili, Lactobacillus jensenii, Lactobacillus crispatus, mucini, biomarkerji, informacijska RNK Celotno besedilo (datoteka, 1,34 MB) |
8. Izolacija in identifikacija metabolitov nitrendipina, famciklovirja, raloksifena in verapamila po koinkubaciji z izbranimi sevi mlečnokislinskih bakterijDamjan Žerjav, 2014, magistrsko delo Ključne besede: mlečnokislinske bakterije, zdravilne učinkovine, prebavna mikrobiota, prebavila, metabolizem, probiotiki, laktobacili, Lactobacillus Celotno besedilo (datoteka, 1,96 MB) |
|
10. Optimizacija priprave vzorcev probiotičnih izdelkov za mikrobiološko analizoSuzana Grešak, 2016, magistrsko delo Ključne besede: probiotične bakterije, priprava vzorcev, štetje kolonij, mikrobiološka analiza, razredčevala, uporaba razredčeval, bifidobakterije, laktobacili Celotno besedilo (datoteka, 1,06 MB) |