1. Izraba odpadne kisle sirotke za gojenje laktobacilov s probiotičnim potencialomTjaša Žohar, 2021, magistrsko delo Ključne besede: kisla sirotka, stranski produkt, uporaba sirotke, laktobacili, probiotične bakterije, bioproces, kvasni ekstrakt, mikrobiološke metode, bioreaktor Celotno besedilo (datoteka, 3,67 MB) |
2. Optimizacija proizvodnje nizina v odpadni kisli sirotkiNeja Pristovšek, 2021, magistrsko delo Ključne besede: kisla sirotka, odpadna sirotka, izolacija nizina, bakteriocini, laktokoki, RP-HPLC, protimikrobna aktivnost, bioreaktor, kationsko izmenjevalna kromatografija Celotno besedilo (datoteka, 2,01 MB) |
|
4. Izraba odpadne kisle sirotke za proizvodnjo bakteriocinov z laktokokiNika Lekan, 2020, magistrsko delo Ključne besede: mleko, stranski proizvodi, sirotka, kisla sirotka, uporaba sirotke, mlečnokislinske bakterije, Lactococcus lactis, bakteriocini, nizin, protimikrobno delovanje Celotno besedilo (datoteka, 3,14 MB) |
5. Kisla sirotka: od odpadka do dragocene surovine za živila in prehranska dopolnilaLuka Tragin, 2018, diplomsko delo Ključne besede: kisla sirotka, kemijska sestava, minerali, mlečna kislina, beljakovine, funkcionalna živila, predelava sirotke, kromatografija, membranske tehnike, stranski produkt Celotno besedilo (datoteka, 722,41 KB) |
6. Izraba odpadne kisle sirotke za gojenje propionibakterij, ki proizvajajo vitamin B12Kristina Matić, 2022, magistrsko delo Ključne besede: kisla sirotka, odpadna sirotka, vitamin B12, propionibakterije, izraba odpadnega produkta, bioreaktor, LC-MS/MS, industrijska izdelava vitamina B12 Celotno besedilo (datoteka, 2,72 MB) |
|
8. Kemijske, senzorične in funkcionalne lastnosti kisle sirotke, fermentirane z mikroorganizmi iz kefirnih zrnMonika Štern, 2024, magistrsko delo Ključne besede: kisla sirotka, kefir, fermentacija, senzorična analiza, prebiotična aktivnost, simbiotična aktivnost, antimikrobno delovanje, kemijska sestava Celotno besedilo (datoteka, 5,97 MB) |