Prehranska vlaknina kot funkcionalni dodatek živilomThaler, Tina (Avtor)
Cigić, Blaž (Mentor)
Bertoncelj, Jasna (Recenzent)
prehrana ljudiprehranske vlaknineprehranski dodatkiinulinbeta glukanipektinifizikalno kemijske lastnostireološke lastnostiteksturafunkcionalna živilavpliv na zdravjeNamen diplomskega dela je predstaviti uporabo prehranske vlaknine kot funkcionalnega dodatka v različna živila. Prehranska vlaknina ugodno vpliva na zdravje človeka, saj naj bi zavirala nastanek nekaterih bolezni in funkcijske motnje. Funkcionalne lastnosti prehranske vlaknine so privedle do razvoja novih živil predvsem zato, da bi povečali njen dnevni vnos. Dnevno se priporoča zaužitje 30 g prehranske vlaknine, ki naj bi vključevala tako prehransko vlaknino iz sadja in zelenjave, kot tudi iz polnovrednih žit. S tem zagotovimo ustrezen vnos topne in netopne prehranske vlaknine, ki v prebavnem traktu različno učinkujeta. V živilski industriji je prehranska vlaknina postala zanimiva predvsem zaradi njenih fizikalno kemijskih lastnosti, kot so želiranje, viskoznost, vezanje vode in topnost v vodi. Zaradi teh lastnosti je v živilih uporabna za izboljšanje teksture živila, aktualna pa je tudi uporaba prehranske vlaknine kot funkcionalnega nadomestka maščob in sladkorjev. Glede na to, da inulin, ß-glukane in pektine v živilski industriji pogosto uporabljajo, je njihova funkcija v diplomskem delu podrobneje predstavljena.[T. Thaler]20172017-09-21 07:51:42Diplomsko delo/naloga95599UDK: 613.26+641.1:543.5VisID: 142039COBISS_ID: 4832888sl