Vpliv transmaščobnih kislin na zdravjePavlin, Teja (Avtor)
Pandel Mikuš, Ruža (Mentor)
diplomska delazdravstvena negatransmaščobne kislineprehranska vzgojahidrogenirana maščobaUvod: Maščobe so vsakodnevno prisotne v naši prehrani. Pomembno za nas je, da znamo pravilno uskladiti razmerje med maščobami, ki naše zdravje varujejo in tistimi, ki nam škodujejo. Med slednje spadajo transmaščobne kisline, ki imajo dokazano negativen učinek na zdravje. Namen: Namen diplomskega dela je predstaviti, kakšen je vpliv TMK na zdravje. Želimo predstaviti, kje v prehrani so transmaščobne kisline prisotne in katera so najpogostejša živila s transmaščobnimi kislinami. Namen dela je tudi pregledati zakonodajo s področja živilstva, kjer so obravnavane transmaščobne kisline in predstaviti posledice pretirane rabe le-teh. Metoda: Metoda dela je deskriptivna. Narejen je pregled strokovne in znanstvene domače in tuje literature. Uporabljene podatkovne baze so CINAHL, EBSCOhost, MedLine, arhiv Obzornika zdravstvene nege in Uradni list Republike Slovenije. Razprava in zaključek: Po pregledu literature smo ugotovili negativne posledice pretirane rabe TMK v vsakodnevni prehrani. Povzročajo srčno-žilne bolezni, slabšajo kognitivno funkcijo posameznika, zvišujejo LDL holesterol in višajo sistolični krvni tlak. Priporoča se izoblikovanje preventivne dejavnosti na področju prehranskega svetovanja in dosledna raba zakonodaje, ki zahteva označevanje transmaščobnih kislin na živilih. [T. Pavlin]20172017-09-20 13:49:32Diplomsko delo/naloga95304VisID: 78776COBISS_ID: 5331563sl